x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vocabularul alegerilor europene. De la “Spitzenkandidaten” la “Stemfie”!

Vocabularul alegerilor europene. De la “Spitzenkandidaten” la “Stemfie”!

03 Iun 2014   •   23:45
Vocabularul alegerilor europene. De la “Spitzenkandidaten” la “Stemfie”!

Alegerile pentru Parlamentul European au loc o dată la cinci ani şi, de fiecare dată, vin cu propriul lor vocabular. Anul acesta vă prezentăm trei cuvine folosite foarte des în presă: “Spitzenkandidaten”, “camembert” şi “stemfie”. Dar ce înseamnă acestea în jargonul alegerilor? Explicatia vine din partea site-ului Parlamentului European.

Spitzenkandidaten

Înaintea alegerilor, partidele politice europene şi-au numit candidaţii la preşedinţia Comisiei. Unul dintre aceştia urma să devină noul preşedinte. Candidaţii au fost numiţi “Spitzenkandidaten”. În germană, “Spitzenkandidaten” înseamnă literal candidaţii propuşi de partide ca favoriţi pentru, de exemplu, postul de cancelar.

Camembert
Rezultatele alegerilor la nivel european au fost publicate sub forma unui camembert. De data aceasta, “camembert” nu este un tip de brânză, ci un infografic semicircular care arată distribuţia locurilor în aula Parlamentului în funcţie de grupurile politice. Dar tot cu gândul la brânză te duce...

Stemfie
Un “stemfie” este o fotografie pe care ţi-o faci singur în cabina de vot alături de buletinul de vot. “Stemmen” în olandeză înseamnă a vota. “Selfie” este un autoportret foto. Dar ce nevoie mai avem să traducem aşa ceva, când termenul este pe buzele tuturor deja? Cele două cuvinte au format cuvântul “stemfie”, care a ajuns în vogă pe platformele de comunicare socială din Olanda şi Belgia, dar şi în alte părţi ale UE.

Tăcerea electorală
Tăcerea electorală reprezintă o perioadă de câteva săptămâni, câteva zile sau câteva ore în care nimeni nu are voie să încerce să influenţeze alegătorii. Anul acesta, Comitetul Electoral Naţional din Polonia a făcut un pas înainte spunând că până şi un “like” pe pagina Facebook a unui candidat poate fi văzut ca o încălcare a tăcerii electorale.

×