x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zona de evacuare, în jurul centralei Fukushima, extinsă la 90 de kilometri

Zona de evacuare, în jurul centralei Fukushima, extinsă la 90 de kilometri

22 Mar 2011   •   08:52
Zona de evacuare, în jurul centralei Fukushima, extinsă la 90 de kilometri
Sursa foto: /Reuters
157533-1.jpgPericolul unei posibile catastrofe nucleare în Japonia nu a trecut. Autorităţile au extins zona de evacuare în jurul centralei de la Fukushima de la 30 la 90 de kilometri.

"Situaţia generală la centrala din Fukushima rămâne foarte gravă. Estimările mele nu se schimbă. Situaţia este în continuare extrem de gravă", a declarat Yukiya Amano, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (IAEA).

Spaima japonezilor a fost amplificată după ce deasupra centralei s-au zărit nori de fum, anunţă Kyodo News. Pentru a opri răspândirea particulelor toxice în aer, autorităţile au decis să pulverizeze nisip şi beton peste reactoare.

Ministerul Săntăţii le-a cerut oamenilor să nu mai bea apă de la robinet şi să fie foarte atenţi la ce mănâncă. Mai multe loturi de legume şi cantităţi importante de lapte au fost retrase de la consum după ce s-a constatat că sunt iradiate.

Radiaţiile au ajuns până în Tokyo unde, specialiştii au detectat un nivel de iod radioactiv de trei ori mai mare decât limita normală. (V.M.)

×
Subiecte în articol: japonia fukushima