Liviu Dragnea va compărea, în data de 12 noiembrie, în fața completului de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, în procesul în care cere anularea sentinței prin care a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare. Adică la două zile duă primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale când, mai mult ca sigur, se va ști cine dintre candidații înscriși în cursă va merge mai departe în turul al doilea. Completul învestit să judece contestația în anulare este unul mai mult decât interesant.
Înalta Curte a pus deja pe rol contestațiile în anulare înaintate de trei dintre inculpații codamnați, în data de 27 mai 2019, în dosarul “Angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman”. Cele trei căi de atac formulate de fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, de fosta șefă a DGASPC, Floarea Alesu, și de fosta directoare executivă a aceleiași instituții, Olguța Ștefu, au fost conexate și se vor judeca împreună. Iar primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de marți, 12 noiembrie, în condițiile în care duminică, 10 noiembrie, are loc primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.
Reamintim faptul că Livu Dragnea cere desființarea sentinței penale definitive pronunțate de un alt complet de 5 judecători, prin care a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 6 luni, pentru instigare la abuz în serviciu. Fostu lider al PSD contestă nelegala compunere a completului de apel, întrucât, așa cum rezultă dintr-o hotărâre a Curții de Apel București, acesta a fost constituit în baza unei Hotărâri a Secției de Judecători de la CSM și a unei Hotărâri a Colegiului de Conducere al ÎCCJ, doă acte cu caracter normativ ce nu au fost publicate, conform legii, în Monitorul Oficial, drept pentru care ele nu există din punct de vedere juridic.
Dosarul, judecat ilegal
Pe de altă parte, odată cu începerea judecății contestațiilor în anulare, avocații inculpaților au în vedere Decizia CCR prin care s-a admis existența conflictului juridic de natură constituțională generat de refuzul Înaltei Curți de a alcătui, la fond, completuri specializate care să judece fapte de corupție. Motiv de nulitate absolută și a deciziei de condamnare din primă instanță, fapt ce face, pentru a doua oară, ca sentința finală să fie desființată. Procedural, odată constatate aceste nereguli, completul învestit să judece contestația în anulare nu ar avea altceva de făcut decât să admită acțiunea, să desființeze în tot sentința apelată și să trimită cauza spre rejudecare de la zero.
Unul dintre judecători l-a condamnat la fond
Acest complet în fața căruia Liviu Dragnea va apărea pe 12 noiembre este compus din judecătorii Maricela Cobzariu, Ioana Bogdan, Lavinia Valeria Lefterache, Dan Marius Foitoș și Ana Hermina Iancu. Maricela Cobzariu este cea care a refuzat să judece redeschiderea urmăririi penale cu privire la denunțul lui Tiberiu Urdăreanu referitor la plata unei valize cu 500.000 de euro pentru UNRP, în sediul SRI, dar este și magistratul care l-a achitat pe Dan Radu Rușanu. Ioana Bogdan este fosta consilieră a lui Daniel Morar care l-a condamnat pe Adrian Năstase la 2 ani de închisoare cu executare. Ea a judecat împreună cu colegul actual de complet, Dan Marius Foitoș, fost procuror în Parchetul General. Ana Hermina Iancu este cunoscută ca un judecător echilibrat. În vară, ea și-a depus cererea de plecare de la ÎCCJ. În fine, Lavina Valeria Lefterache ar trebui să formuleze cerere de abținere, întrucât a făcut parte din completul de 3 care l-a condamnat pe Dragnea la fond în dosarul în care a formulat contestația în anulare.
Cum se aliniază astrele. Fostul șef al PSD, condamnat la o zi după europarlamentare, ar putea fi eliberat între tururile de la prezidențiale