UPDATE Protestatarii din Bucureşti sosiţi la sediul PSD de pe bulevardul Kiseleff au scandat lozinci împotriva social-democraţilor şi a Guvernului.
Iniţial, oamenii s-au adunat în Piaţa Universităţii, apoi au pornit spre Piaţa Victoriei şi pe bulevardul Kiseleff.
Coloana de manifestanţi s-a întins de la Piaţa Victoriei până la sediul PSD.
Aceştia au strigat: "De la Casa Albă la Poarta Albă!", "Dragnea, nu uita, aşteptăm şi cartea ta!", "La închisoare, nu la guvernare!", "PSD, nu uita, ţara asta nu e a ta!".
Mai mulţi jandarmi au asigurat ordinea publică în zonă. Manifestaţia s-a desfăşurat fără incidente.
După ora 21,00, protestatarii au început să părăsească zona din faţa sediului PSD.
UPDATE Protestatarii, care îşi manifestă nemulţumirea faţă de modificările care ar putea fi aduse legislaţiei penale, se apropie de Guvern.
Primii manifestanţi au ajuns deja în Piaţa Victoriei, urmând să li se alăture şi ceilalţi protestatari care vin în marş pe bd. Lascăr Catargiu.
Mii de persoane protestează duminică seara faţă de ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale.
UPDATE Protestatarii adunaţi duminică în Piaţa Universităţii, nemulţumiţi de modificările care ar urma să fie aduse legislaţiei penale, au plecat în marş spre Palatul Victoria, numărul lor ridicându-se la aproximativ 10.000.
Acestora li s-a alăturat şi preşedintele Klaus Iohannis. El a mers o perioadă cu mulţimea, timp în care protestatarii strigau ''Iohannis e cu noi''. Ulterior, preşedintele s-a urcat în maşină, s-a deplasat pe bd. Magheru, după care a coborât din nou, a intrat în mulţimea de protestatari şi i-a salutat.
Potrivit reprezentanţilor Jandarmeriei, nu s-au înregistrat incidente.
Mulţimea a mai scandat "Corupţia ucide", "Colectiv", "Jos Ciorbea!" şi "Dragnea nu uita România nu e a ta". Pe pancarte au fost scrise mesaje precum ''Bucureştiul cere fără graţiere", "Dacă îi graţiază cine va mai scrie cărţi?". AGERPRES
UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că a venit în Piaţa Universităţii pentru a-şi manifesta indignarea pentru faptul că o "gaşcă de oameni politici" vrea să schimbe legislaţia şi să slăbească statul de drept.
"Am venit aici în Piaţa Universităţii, ca şi miile de români, ca să-mi arăt indignarea. O gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept, ori aşa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil să se schimbe legislaţia şi zeci şi sute de politicieni certaţi cu legea să-i găsească cu dosarele curate şi să continue fărădelegile. Românii pe bună dreptate sunt indignaţi", a spus şeful statului.
Aproximativ 2.000 de persoane s-au adunat duminică în Piaţa Universităţii, nemulţumite de modificările care ar urma să fie aduse legislaţiei penale. Acestea au plecat în marş spre Palatul Victoria.
UPDATE Președintele Klaus Iohannis a ajuns la protest. Câteva mii de persoane s-au adunat la această oră la Piața Universității, în zâna Fântânilor.
Mai multe asociaţii ale tinerilor din România s-au exprimat duminică împotriva legiferării în regim de urgenţă a graţierii.
Consiliul Tineretului din România (CTR), Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) şi Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) susţin alinierea legislaţiei penale la deciziile Curţii Constituţionale a României şi ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, dar solicită retragerea actualelor proiecte de OUG referitoare la graţiere şi modificarea codurilor penale, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.
''Reprezentanţii tinerilor consideră că adoptarea acestor propuneri în afara Parlamentului, fără o dezbatere publică reală şi într-un mod care face imposibilă sau irelevantă pentru anumite categorii de persoane chiar şi o eventuală decizie ulterioară de neconstituţionalitate, creează suspiciunea că, pe lângă scopul declarat, actele urmăresc şi diverse interese private şi ar putea cuprinde inclusiv prevederi neconstituţionale care se doresc a fi adoptate şi aplicate imediat'', se arată în comunicat.
Astfel, CTR, ANOSR şi CNE solicită Guvernului să supună dezbaterii parlamentare şi publice corespunzătoare orice iniţiative care vizează modificarea legislaţiei penale şi/sau a efectelor unor condamnări penale şi să retragă actualele proiecte de ordonanţă de urgenţă.
''De asemenea, solicităm Guvernului să renunţe la propunerile de modificare a legislaţiei penale prin care îngreunează identificarea şi condamnarea persoanelor care au comis infracţiuni şi care nu sunt impuse explicit prin decizii ale Curţii Constituţionale a României, inclusiv modificări prin care se îngreunează denunţul sau demararea anchetelor în cazul abuzului în serviciu prin termene limită restrictive, necesitatea unei plângeri prealabile sau prin stabilirea unui prag minim pentru prejudiciu'', menţionează reprezentanţii celor 3 asociaţii.
Organizaţiile semnatare apreciază o serie de măsuri pozitive adoptate şi/sau asumate de Guvern, precum suplimentarea consistentă a investiţiei în educaţie, diverse măsuri care vizează reintegrarea tinerilor fără ocupaţie sau dezvoltarea antreprenoriatului.
În acelaşi timp, reprezentanţii tinerilor se opun oricăror măsuri care elimină (din) răspunderea funcţionarilor publici pentru fapte de corupţie şi asimilate acestora şi, în general, elimină răspunderea lor pentru folosirea unei demnităţi sau funcţii publice în urmărirea unor interese private şi în dauna interesului public, indiferent dacă aceste efecte rezultă prin modificarea legislaţiei penale sau prin graţiere.
De asemenea, structurile semnatare se declară îngrijorate de perspectiva graţierii unor condamnaţi pentru infracţiuni care presupun violenţa şi infracţiuni sexuale, chiar dacă persoanele vizate au peste 60 de ani. AGERPRES