x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Au trecut 1 an, 3 luni și 8 zile. Începe procesul „Colectiv”

Au trecut 1 an, 3 luni și 8 zile. Începe procesul „Colectiv”

07 Feb 2017   •   08:54
Au trecut 1 an, 3 luni și 8 zile. Începe procesul „Colectiv”

Judecătoria Sectorului 4 începe astăzi judecarea pe fond în dosarul Colectiv, în care cei trei patroni ai clubului sunt acuzaţi de ucidere din culpă, vătămare corporală şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. Alături de ei mai sunt judecate trei persoane din firma de artificii, precum şi firmele SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL.

Dosarul a fost trimis în instanţă de Parchetul General pe 28 aprilie 2016, însă aproape 10 luni procesul s-a desfăşurat în camera preliminară. În acest timp, magistrații au respins toate cererile şi excepţiile depuse de inculpaţi şi părţile civile. Astfel, unuia dintre patronii de la Colectiv, Alin Anastasescu, i s-a respins cererea de restituire a dosarului la Parchet şi de excludere a unor mijloace de probă (imagini video înregistrate în seara zilei de 30 octombrie 2015 în clubul Colectiv, expertize în incendii şi construcţii, procese-verbale de redare imagini). De asemenea, a fost respinsă solicitarea depusă de Daniela Niţă, patroana firmei de artificii, de excludere a unor mijloace de probă: declaraţia unui martor din 31 octombrie 2015, toate procesele-verbale întocmite de procurori, declaraţiile date de ea pe 8 aprilie 2016, procesele-verbale de redare a unor convorbiri telefonice purtate de aceasta la datele de 31 octombrie 2015, 1-3 noiembrie 2015.

Ce spun procurorii

În rechizitoriul întocmit de Parchetul General se arată că patronii Colectiv "au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, Sector 4, în condiţiile amenajărilor interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi şi tavan, spumă poliuretanică neignifugată), cu consecinţa producerii unui incendiu în seara de 30.10.2015".

În acelaşi dosar, Daniela Niţă, patroana firmei de artificii, este acuzată de ucidere din culpă, în formă agravată. Ea este acuzată că, în calitate de administrator al SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, a procurat produse pirotehnice "care trebuie utilizate numai în spaţiu deschis şi amplasate în poziţie verticală. În aceste condiţii, fără efectuarea vreunui minim instructaj privind modul de folosire a produselor pirotehnice şi fără un instructaj, Niţă i-a însărcinat pe pirotehniştii Marian Moise şi Viorel Zaharia (și ei judecați în dosar) să le monteze la Colectiv.

 

64 de oameni și-au pierdut viața în urma incendiului de la Colectiv, 27 în noaptea tragediei, iar ceilalți în săptămânile care au urmat, din cauza rănilor suferite sau a infecțiilor nosocomiale.

 

Circa 400 de fani rock se aflau în Clubul Colectiv în seara de 30 octombrie 2015

×