Judecătoarea Camelia Bogdan a explicat miercuri că s-a prezentat la Parchetul General din proprie iniţiativă pentru a fi audiată de procurori în dosarul deschis în urma înregistrărilor prezentate public de fostul deputat Sebastian Ghiţă, precizând că nu are nicio calitate în acest caz.
Demersul său vine după ce, pe 4 ianuarie, Parchetul General a deschis un dosar penal în urma informaţiilor făcute publice prin materialul difuzat pe postul România TV de Sebastian Ghiţă şi în care este redat un dialog între fostul preşedinte Traian Băsescu şi o altă persoană privind cauze judiciare, în care este menţionat şi numele Cameliei Bogdan.
''Ştiţi că au fost nişte discuţii la începutul anului... şi din proprie iniţiativă m-am prezentat la Parchetul de pe lângă Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie. Nu trebuie lăsat să planeze asupra mea astfel de dubii. Din câte am înţeles, domnul preşedinte nu a vorbit aşa ceva. Eu am adus toate lămuririle aici, la Parchet. Eu nu am nicio calitate în acest dosar, nici de martor, nici de suspect. Lămuririle le cereţi procurorului de caz", a declarat Camelia Bogdan la ieşirea din Parchetul General.
Ea a arătat că în cazul ICA şi-a justificat poziţia.
''Rolul unui judecător nu e să-şi motiveze soluţiile la televizor. Aceste aspecte oferite de Sebastian Ghiţă trebuie clarificate de organele judiciare. În acele înregistrări, eu nu am nicio legătură. Dacă s-a ştiut despre decizie, ţin să spun că eu, în afară de a discuta cu colegul de complet, eu nu am discutat cu nimeni. A fost un proces de deliberare continuă, nu cred că am stabilit pedeapsa domnului Dan Voiculescu cu trei zile înainte. Au fost mai multe măsuri asupra cărora noi am discutat, inclusiv privind partea de recuperare a prejudiciului. Eu nu am simţit nicio presiune. Am intrat şi am soluţionat la fel ca în alte dosare", a arătat Camelia Bogdan.
Întrebată dacă o cunoaşte personal pe Laura Codruţa Kovesi, ea răspuns: ''Nu personal, doar de la unele seminarii, dar nu personal''. Totodată, Camelia Bogdan a menţionat că a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să-i pună la dispoziţie toate detaliile referitoare la dosarele soluţionate de ea.
La începutul lunii ianuarie, fostul deputat Sebastian Ghiţă a prezentat la România TV o înregistrare în care o persoană, prezentată ca fiind Traian Băsescu, vorbeşte despre "stat mafiot" şi declară, răspunzând unei întrebări privind dosarul Voiculescu: "Să-i vezi când vorbeau a doua zi după condamnare, care cum le-o spusese cu trei zile înainte, s-a împlinit. Cum îmi spunea: mâine îl luăm pe Mustaţă şi intră Camelia Bogdan. Să-i vezi după o zi când spuneau: am vorbit cu Bogdan şi a spus că dacă aveam Codul penal, îi dădea 20 de ani, a putut să-i dea doar zece. Pe urmă trage concluziile Coldea, ştii. Să-l vezi ce spectaculos e Coldea când trage concluzii. (...) Camelia Bogdan (...) a intrat judecător în dosarul ginerelui. Un judecător care duce dosarul de un an este schimbat şi la ultimul termen a intrat Camelia Bogdan. Păi, bă, Bogdan, eu te ştiu cine eşti!".
Surse judiciare menţionau că toate înregistrările cu Sebastian Ghiţă ar urma să fie conexate în acelaşi dosar instrumentat de Parchetul General.
Ulterior, fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că înregistrările prezentate de Sebastian Ghiţă sunt reale, dar editate de autor, fapt care creează unele confuzii.
După difuzarea înregistrărilor, Traian Băsescu a scris pe Facebook că acestea au fost făcute în cadrul unor discuţii private în ultimele luni ale anului trecut, că sunt reale, însă au fost editate.
El a precizat că nu s-a întâlnit "niciodată" cu judecătoarea Camelia Bogdan şi nici nu a discutat cu aceasta despre dosarul Voiculescu.
Pe 8 februarie, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis excluderea din magistratură a judecătoarei Camelia Bogdan. Ea poate contesta decizia în termen de 15 zile de la comunicare la completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. AGERPRES