x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie CSM discută vineri solicitarea PÎCCJ de încetare a detaşării la Ministerul Justiţiei a procurorilor Sima şi Hăineală

CSM discută vineri solicitarea PÎCCJ de încetare a detaşării la Ministerul Justiţiei a procurorilor Sima şi Hăineală

03 Feb 2017   •   08:20
CSM discută vineri solicitarea PÎCCJ de încetare a detaşării la Ministerul Justiţiei a procurorilor Sima şi Hăineală
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii ia în discuţie vineri solicitarea procurorului general al României, Augustin Lazăr, de încetare a detaşării la Ministerul Justiţiei a Oanei Schmidt-Hăineală şi a lui Constantin Sima.

Potrivit ordinii de zi publicate pe pagina de internet a CSM, Secţia pentru procurori va lua în discuţie, vineri, "Nota Direcţiei resurse umane şi organizare privind încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei a lui Constantin Sima, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi a Oanei Andrea Schmidt - Hăineală, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău".

Augustin Lazăr a solicitat joi Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei a procurorilor Oana Schmidt-Hăineală şi Constantin Sima, în contextul anchetei DNA referitoare la elaborarea actelor normative privind modificarea Codurilor penale şi graţierea.

"Având în vedere necesitatea derulării în condiţii de imparţialitate a unei cauze instrumentate de către Direcţia Naţională Anticorupţie, având ca obiect împrejurările elaborării proiectului de ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, precum şi a proiectului de lege pentru graţierea unor pedepse, astăzi, 2 februarie 2017, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei a doamnei procuror Oana Andreea Schmidt-Hăineală şi a domnului procuror Constantin Sima", se arăta într-un comunicat al PÎCCJ transmis joi AGERPRES.

În 16 ianuarie, Oana Schmidt-Hăineală şi Constantin Sima au fost numiţi secretari de stat în Ministerul Justiţiei, potrivit unei decizii a premierului Sorin Grindeanu, la propunerea ministrului Florin Iordache.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, pe 5 ianuarie, detaşarea în MJ a procurorului Oana Schmidt-Hăineală de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău, începând cu data de 7 ianuarie, pentru o perioadă de trei ani.

De asemenea, Secţia a hotărât detaşarea în MJ a procurorului Constantin Sima de la Parchetul General, pe o perioadă de trei ani, începând cu 11 ianuarie.

Direcţia Naţională Anticorupţie a informat joi că s-a înregistrat o sesizare depusă de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative, iar în prezent se efectuează acte procedurale.

"La Direcţia Naţională Anticorupţie s-a înregistrat o sesizare depusă de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte aflate în competenţa de soluţionare a instituţiei, în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative. Ca urmare, în conformitate cu prevederile procesual penale, se efectuează acte procedurale cu privire la aspectele sesizate. Precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare", se arăta într-un comunicat al DNA transmis joi AGERPRES.

Purtătorul de cuvânt Cristina Liţă a precizat, pentru AGERPRES, că Ministerul Justiţiei va transmite, în cursul zilei de joi, documentele solicitate de DNA privind elaborarea şi emiterea OUG de modificare a Codurilor penale şi proiectul de lege pentru graţierea unor pedepse.

Ministerul Justiţiei primise miercuri o solicitare din partea DNA de a transmite, în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea şi emiterea celor două acte normative.

Într-un comunicat transmis presei joi MJ arăta: "Faţă de acest demers, Ministerul Justiţiei subliniază faptul că modificarea legislativă menţionată a fost şi este asumată de conducerea MJ în exercitarea atribuţiilor statutare şi legale. Considerăm că declanşarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei ordonanţe de urgenţă este o gravă imixtiune în activitatea autorităţii executive şi o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituţionale", a precizat MJ. www.agerpres.ro

×