În privința relației dintre parchete și serviciile de informații, CSAT a precizat că relațiile de cooperare s-au materializat în ,,constituirea de echipe mixte, cu reprezentanți ai organelor de urmărire penală”. Existența echipelor mixte SRI-procurori a fost anunțată de Băsescu Traian în 15 mai 2014, care amintea o hotărâre a CSAT în virtutea căreia SRI a fost ,,responsabilizat masiv”. Această formă de cooperare, care introducea SRI în activități de cercetare penală, devenea obligatorie ,,pe diverse paliere, de la depistarea și combaterea corupției în Justiție, până la combaterea evaziunii fiscale”. Au intrat în funcțiune aceste echipe mixte și în acțiunile de hăituire a cetățenilor care au votat la referendumul pentru suspendarea lui Băsescu. Atunci trinomul intrase în panică și anularea rezultatului consultării populare trebuia ambalată în minciuna fraudării. Sentința condamnării lui Dragnea este plecată, ca bază a culegerii de probe, de la acțiunea echipelor mixte de procurori DNA cu ofițeri SRI?
La bilanțul DNA pentru anul 2015, Eduard Hellvig, directorul SRI, referindu-se la alocarea de resurse de cel mai înalt nivel în cooperarea cu DNA, spunea că ,,asta se poate traduce în sute de echipe operative comune, care reprezintă un parteneriat interinstituțional de succes”. Problema este că echipele mixte SRI-procurori nu au nicio bază normativă publică, remarcă Uniunea Națională a Juriștilor din România.
Acoperiții din magistratură, procurori și judecători, sunt o altă speță care asigură drumul spre sentințele stabilite în afara sălilor de judecată. Depistarea lor rămâne în sarcina viitorimii.
Cooperarea strânsă, tovărășească dintre generalul Coldea și procuroarea Kovesi, cimentată într-un deceniu de of și jale, s-a întrerupt brusc prin ,,rezervarea” șefului de facto al SRI.
Mandatul lui Băsescu a statuat echipele mixte SRI-procurori prin hotărâri secrete ale CSAT