x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Gorghiu: Aducerea în țară a tuturor fugarilor rămâne o prioritate a mandatului meu

Gorghiu: Aducerea în țară a tuturor fugarilor rămâne o prioritate a mandatului meu

de Redacția Jurnalul    |    03 Iun 2024   •   21:30
Gorghiu: Aducerea în țară a tuturor fugarilor rămâne o prioritate a mandatului meu

Aducerea în țară a tuturor fugarilor rămâne o prioritate a mandatului meu, transmite ministrul Justiției, Alina Gorghiu, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea „fugarul plătește”.

„Am prezentat proiectul de lege Guvernului spre adoptare la 21 martie, apoi a fost trimis Parlamentului spre dezbatere și adoptare. Procedurile s-au desfășurat cu celeritate, așa cum era și normal în raport cu importanta problemei. Diminuarea fenomenului fugarilor este o prioritate pentru Ministerul Justiției pe care îl conduc de aproape un an. Legea prevede de acum un lucru de bun simț și absolut normal într-un stat de drept: dacă ai fugit din țară și ai avut bani să eviți executarea pedepsei în penitenciarele românești, atunci când ești adus de statul român înapoi în sistemul penitenciar, vei scoate bani din buzunar”, declară Alina Gorghiu.

Ea amintește că doar la nivelul anului 2023, statul român a cheltuit peste 10 mil lei pentru 803 persoane aduse în țară.

„O sumă relevantă care ar putea fi redirijată către sistemul penitenciar, către noi sedii de instanțe sau modernizarea celor existente. Anul acesta, până în prezent peste 300 de fugari au fost aduși în țară, ceea ce a implicat alte sume de la buget. Odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, românii nu vor mai suporta costurile pentru aducerea în țară a infractorilor fugari! Mulțumesc tuturor colegilor din Ministerul Justiției care au lucrat la acest proiect legislativ. Aducerea în țară a tuturor fugarilor rămâne o prioritate a mandatului meu”, adaugă Gorghiu.

Legea are în vedere două ipoteze.

„În cazul în care fugarul se sustrage de la urmărirea penală sau judecată, cheltuielile făcute de stat pentru aducerea lui în țară urmează să fie avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare. În cea de a doua ipoteză, în care fugarul, reușește să fugă din țară după ce este condamnat definitiv, cheltuielile făcute de stat pentru aducerea lui în România urmează să fie recuperate printr-o acțiune în instanța civilă, titularul acțiunii fiind ministerul care a făcut cheltuielile. Această acțiune va fi scutită de taxa de timbru și va fi judecată cu celeritate. Noua lege se referă strict la persoanele urmărite internațional, cele care consideră că prin fugă vor scăpa de răspunderea penală, de executarea pedepsei”, potrivit comunicatului Ministerului Justiției.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: gorghiu lege fugari fugari