Guvernul a dezbătut, în primă lectură, două proiecte de lege, pentru care urmează să decidă, în următoarea şedinţă, angajarea răspunderii privind unele măsuri care trebuie prorogate pentru anul 2020 în domeniul justiţiei şi, respectiv, abrogarea OUG 51/2019, referitoare la măsurile care au incidenţă asupra transportului rutier interjudeţean, a anunţat, vineri seară, şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.
„Astăzi, în cadrul şedinţei de guvern, au fost prezentate şi dezbătute, în primă lectură, două proiecte de lege, pentru care Guvernul urmează să-şi angajeze răspunderea, respectiv proiectul de lege privind unele măsuri care trebuie prorogate pentru anul 2020 în domeniul justiţiei şi proiectul de lege privind abrogarea Ordonanţei 51 în ceea ce priveşte măsurile care au incidenţă asupra transportului rutier interjudeţean”, a declarat Ionel Dancă la finalul şedinţei Executivului.
Totodată, a adăugat el, au fost făcute informări cu privire la proiectul de lege privind plafoanele bugetare, care urmează să fie prezentat în următoarea şedinţă de guvern şi adoptat, de asemenea, în vederea angajării răspunderii Guvernului.
Dancă a precizat, în privinţa proiectului de lege privind justiţia, că s-a decis ca pensionarea anticipată a magistraţilor să se amâne "de la 1 ianuarie 2020 la 1 ianuarie 2021".
„Prevederile legate de completurile de judecată pentru instanţele de apel cu 3 judecători se amână, de asemenea, de la 1 ianuarie 2020 până la 1 ianuarie 2021 şi în aceleaşi termene se prorogă termenele legate de organizarea şi desfăşurarea examenului de admitere la Institutul Naţional de Magistratură”, a completat el.
El s-a referit şi la proiectul de lege privind abrogarea prevederilor OUG 51/2019, act normativ despre care a spus că „în acest moment a aruncat în aer transportul de persoane intrajudeţean, acesta fiind scos din sfera serviciilor publice şi considerat serviciu comercial”.
„În zonele unde rata de rentabilitate a acestui serviciu nu este asigurată, evident, aceste zone au rămas fără un serviciu social important, mai ales pentru transportul şcolar, şi avem situaţii întâlnite în multe zone din ţară, unde, în acest moment, transportul şcolar al elevilor nu poate fi organizat. Având în vedere numeroasele incidente survenite ca urmare a acestor prevederi şi în condiţiile în care elevii, în acest moment, care trebuie să efectueze deplasări intrajudeţene pentru a merge la şcoală, expunându-se unor riscuri sociale crescute (...), se impune adoptarea acestui proiect de lege în regim de urgenţă prin angajarea răspunderii Guvernului, tocmai pentru a da posibilitatea consiliilor judeţene, autorităţilor locale ca până la 31 decembrie 2020 să organizeze licitaţiile pentru transportul şcolar al elevilor, acestea fiind din nou considerat un serviciu public al autorităţilor locale”, a explicat Dancă.
Memorandum privind Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, prezentat în şedinţa de guvern
Dancă a mai declarat că în cadrul şedinţei de guvern a fost prezentat un memorandum privitor la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, dar nu s-a luat nicio decizie deocamdată în legătură cu acest subiect.
„Au fost prezentate în şedinţa de guvern opţiunile legate de situaţia Secţiei speciale pentru investigarea infracţiunilor magistraţilor, a fost de fapt un memorandum care a prezentat cadrul în care îşi desfăşoară această instituţie activitatea. S-a discutat, dar nu s-a materializat într-un act normativ. Urmează ca Guvenul să decidă calea de urmat”, a spus Dancă la finalul şedinţei Executivului.