x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Magistrații umblă la legile lor

Magistrații umblă la legile lor

de Dan Constantin    |    04 Mai 2017   •   13:50
Magistrații umblă la legile lor
Sursa foto: JacobStudio/Getty Images/iStockphoto

CSM a prezentat Ministerului Justiției propunerile privind modificările la legile numite generic ale Justiției (Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară și Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii). Consultarea corpului magistraților asupra acestor legi este constituțională, și avizul CSM, absolut necesar în acest caz.

O controversă a apărut între ministrul Toader și judecătoarea Ghena, deoarece președinta CSM a negat că ar fi propus ca modificările legislative să includă și dreptul CSM la inițiativă legislativă, dorință puțin alăturea de Constituție, dar stimulată de tendința generală a instituțiilor de forță de a-și depăși competențele.

Un amendament care va stârni valuri politice mari este propunerea CSM de a restrânge rolul președintelui României în numirea ,,cheițelor Justiției”. Astfel, președintele nu va mai putea refuza propunerile de numire a președintelui și vicepreședinților ÎCCJ, iar funcțiile de conducere pentru ÎCCJ, DNA, DIICOT vor fi făcute de CSM și avizate de Ministerul Justiției. Se introduc și criterii de vechime - minimum 18 ani - pentru aceste funcții, mandatele fiind de patru ani, cu o singură posibilă reînvestire. Dezbaterea publică atinge un subiect sensibil - subordonarea politică a șefilor din justiție, cu precădere a procurorilor, care prin statut sunt incluși în Ministerul Public. Întrebarea logică apare în consecința unor dezvăluiri recente care o plasează pe Codruța Kovesi în noaptea alegerilor prezidențiale din 2009 în adunare alături de politicieni-,,balama” și șefi de servicii secrete. Graba lui Augustin Lazăr de a deschide o anchetă este interpretată ca o încercare disperată de a bloca înființarea unei comisii de investigare a cazului de către Parlament.

Ca o continuare a acestor stări de fapt, CSM propune și o evidență mai exactă a declarațiilor magistraților de neapartenență la servicii de informații ca ofițeri, acoperiți, colaboratori, informatori. Depre legea răspunderii magistraților, impusă de abuzurile numeroase constatate inclusiv de instanțele europene, nu va fi nevoie de un aviz al CSM, ci de voința și curajul parlamentarilor. 

 

×