După avizul negativ al CSM pentru modificările propuse de ministrul Justiției la legile Justiției, a fost inițiat și un memoriu pentru retragerea proiectului de act normativ. Cei care au pornit acest demers adresat Guvernului anunță că memoriul a fost semnat de mai mult de jumătate din numărul magistraților care funcționeză în instanțele și parchetele din România. Datele statistice livrate arată că există 4.362 judecători în funcție și 2.514 procurori activi. Memoriul a fost semnat de 3.532 de magistrați, ceea ce reprezintă, mai exact, 50,27 la sută din totalul de judecători și procurori. La votul din CSM, scorul pentru avizul negativ a fost 10-8, deci lupta a fost strânsă, aproape de ,,juma-juma” .
La simpla trecere în revistă a semnatarilor memoriului, putem să facem câteva observații. În primul rând, organizatorii acestei acțiuni s-au ferit să publice liste separate de procurori și judecători care s-au exprimat pentru retragerea priectului de lege. Ar fi mai relevant pentru a putea judeca greutatea opiniilor deoarece pe listele publicate se observă rapid o preponderență a procurorilor. De altfel, toți procurorii din CSM au votat pentru avizul negativ, deci cu acest start și memorandiștii procurori sunt majoritari. Altă observație pleacă de la modul în care au fost postate semnăturile pe listă, cu pachete de procurori și judecători, grupați la parchetele și instanțele unde funcționează, dând impresia unei acțiuni dirijate ierarhic, oamenii fiind scoși ,,încolonați” la semnare!
În fine, memoriul este susținut destul de firav de judecătorii de la Înalta Curte și de la curțile de apel. Radiografia sumară a memoriului arată o falie între judecători - majoritari în sistem, minoritari pe listă - și procurorii care se opun masiv modificării legilor Justiției.
Tudorel Toader a anunțat că proiectul de lege va fi înaintat în această săptămână, ministrul neavând autoritatea să-l retragă, așa cum cer memorandiștii