x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Modelul „Kovesi-Macovei”, exportat în Ucraina

Modelul „Kovesi-Macovei”, exportat în Ucraina

de Dan Constantin    |    12 Apr 2018   •   12:10
Modelul „Kovesi-Macovei”, exportat în Ucraina
Sursa foto: Dan Marinescu/INTACT IMAGES

Modelul brevetat de Codruța Kovesi pentru înlăturarea „concurenților” din marile Parchete a fost preluat la Kiev de instituția-omolog a DNA. NABU - Biroul Național Anticorupție din Ucraina -  a deschis un dosar pentru urmărirea penală a șefului Procuraturii Specializate Anticorupție (SAPO), o structură concurentă, similară DIICOT. Înlăturarea brutală din funcție a Alinei Bica, procuror-șef  DIICOT, și a procurorului general al României, Tiberiu Nițu, prin dosare penale inițiate de DNA, a devenit „marfă de export”, livrată pas cu pas pentru eliminarea procurorului general adjunct al Ucrainei. Kovesi și Sytnyk, șefii DNA și, respectiv, NABU, au semnat la București un Memorandum de colaborare în septembrie 2017.

Un scandal uriaș a cuprins structurile de vârf ale procuraturii din Ucraina. Nazar Kholodnytsky, șeful SAPO, care ocupă și funcția de procuror general adjunct al Ucrainei, a anunțat în 22 martie 2018 că a găsit în biroul lui aparatură de înregistrare. Anterior, semnale strecurate ,,pe surse” în media apropiată de NABU, picurau îndoieli asupra onestităţii celui care conducea Procuratura specializată anticorupție. Pe 30 martie 2018, procurorul general al Ucrainei sesisează Comisia de disciplină a procurorilor cu propunerea de suspendare din funcție a lui Kholodnytsky. Scandalul din marile parchete ajunge în Parlamentul de la Kiev și se dau publicității detalii despre procedura de urmărire secretă a procurorului-șef al SAPO. Ancheta a început în urmă cu mai bine de un an, în 3 aprilie 2017, fiind făcută de agenții NABO, care au terminat operațiile sub acoperire în 23 martie, la o zi după ce urmăritul a descoperit aparatele de înregistrare.

Biografie de pus în ramă

Nazar Kholodnytsky a fost numit șeful SAPO și procuror general adjunct al Ucrainei în 2015. Avea o istorie interesantă profesional, remarcându-se într-o serie de anchete anticorupție răsunătoare din zona marilor afaceri. A demisionat din procuratură în timpul fostului președinte Ianukovici când au fost făcute presiuni asupra lui să oprească cercetări care vizau oligarhi apropiați regimului. A revenit în procuratură în Crimeea pentru a da forță luptei anticorupție declanșate sub noul președinte Poroschenko. Treptat, intră în concurență cu Artem Sytnik, șeful NABO. Este presat de activiștii anticorupție să ,,dea bice” la anchete, chiar fără respectarea procedurilor legale. Concurentul de la NABO caută un caz răsunător, care să arate că Ucraina se luptă cu hidra corupției. Șeful SAPO este perfect pentru a fi oferit pe tavă consultanților străini care cer ,,capete”.

Elev ascultător al șefei DNA

Sytnyk, șeful NABO, a luat lumină de la profesorii de la București recomandați de Uniunea Europeană și de SUA. Monica Macovei a fost trimisă de Parlamentul European să dea orientare instituțiilor anticorupție create în 2015 în Ucraina. Macovei susține în 17 aprilie 2017 la Kiev prelegerea „Drumul anevoios al României până la politici anticorupție reale”. În septembrie 2017, în plin scandal al controlului Inspecției Judiciare la DNA, Sytnyk vine la București să semneze un Memorandum de colaborare extinsă cu instituția anticorupție „model” de la București. Macovei pune la cale și acțiunea de prezentare la Bruxelles, în octombrie 2017, a luptei anticorupție din România și Ucraina, pentru a-i pune alături în prezidiul seminarului din PE pe „elevul” Sytnyk și „profesoara” Kovesi. Eliminarea șefului Procuraturii Specializate Anticorupție pune într-o situație delicată Departamentul de Stat care i-a avut ca oaspeți la Washington, în 8 decembrie 2017, pe Sytnyk și Kholodnytsky, exact în toiul anchetei secrete împotriva șefului SAPO.

 

×
Subiecte în articol: modelul Kovesi-Macovei ucraina