x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Niculae Bădălău, reținut pentru 24 de ore pentru trafic de influență

Niculae Bădălău, reținut pentru 24 de ore pentru trafic de influență

de Redacția Jurnalul    |    27 Noi 2022   •   20:06
Niculae Bădălău, reținut pentru 24 de ore pentru trafic de influență

Fostul ministru al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Niculae Bădălău, a fost reţinut duminică seara de DNA, pentru 24 de ore, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Potrivit surselor Antena 3 CNN, sunt investigate fapte de luare de mită și trafic de influență.

În dosar, procurorii DNA ar investiga un presupus lobby pentru companiile pe care le dețin copiii lui Niculae Bădălău.

Niculae Bădălău este în prezent vicepreşedinte al Autorităţii de Audit din cadrul Curţii de Conturi.

Potrivit unui comunicat al DNA, Nicolae Bădălău, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi a României și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul aceleiași instituții, a fost reținut pentru dare de de mită, în formă continuată, și trafic de influență, iar o persoană fizică, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la dare de mită.

Conform procurorilor, în datele de 9 august 2022 și 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind reabilitarea sistemului de alimentare cu apă potabilă, estimat la peste 7 milioane de lei, unei societăți administrate de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (CNI), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.

„În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind < Înființare rețea de alimentare cu apă... >, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme. În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA), dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urma să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă”, arată procurorii.

În total, inculpatul i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte.

Conform DNA, luni, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Fostul ministru al Economiei, Niculae Bădălău, reținut de DNA, într-un dosar de corupție

×