Fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii, general-locotenent în rezervă, Florian Coldea, a răspuns miercuri, într-o declaraţie oferită în exclusivitate AGERPRES, acuzaţiilor care i-au fost aduse în ultima perioadă şi a ţinut să clarifice aspecte legate de activitatea în cadrul Serviciului şi de ancheta internă care l-a vizat.
"Un nou început oferă mereu prilejul de a adresa mulţumiri şi de a reflecta asupra paşilor trecuţi, cu atât mai mult cu cât anul acesta împlinesc 25 ani de activitate, dintre care 22 în calitate de ofiţer al Serviciului Român de Informaţii şi aproape 12 ani în funcţia de prim-adjunct al Directorului SRI.
Mi-am slujit ţara şi instituţia în felul cel mai devotat cu putinţă şi privesc cu mândrie în urmă la toate misiunile îndeplinite, la sute de operaţiuni de succes, la progresul remarcabil, la reformarea, transformarea, modernizarea şi optimizarea instituţiei, la oamenii care m-au modelat profesional şi la cei pe care eu i-am învăţat că nu există ideal mai înalt şi profesie mai nobilă decât aceea de ofiţer de intelligence.
Mulţumesc cu recunoştinţă directorilor cu care am colaborat, tuturor colegilor, angajaţilor SRI, deopotrivă ofiţeri, subofiţeri, personal civil şi totodată ofiţerilor în rezervă, pentru devotamentul lor continuu, pentru rigoarea din fiecare moment, pentru eforturi şi sacrificii, pentru profesionalismul desăvârşit. Datorită lor, Serviciul este astăzi o instituţie redutabilă, acceptată şi respectată în cele mai selecte cluburi de intelligence şi de către cei mai exigenţi parteneri. Împreună am reuşit, de-a lungul ultimilor 12 ani, să prevenim riscuri, să înlăturăm ameninţări, să păstrăm România sigură. Am reuşit să consolidăm statul român, puternic şi unitar.
Salut cu respect prietenii şi partenerii din toate instituţiile sistemului naţional de securitate pentru colaborarea constructivă, permanentă, pentru acţiunile concrete care au contribuit la o mai bună arhitectură a statului român, la consolidarea acestuia şi la succesul operaţiunilor comune. Am reuşit împreună să atingem obiective strategice ambiţioase, am contribuit la faptul că România este o ţară sigură, stabilă, cu criminalitate redusă, fără incidente teroriste şi care constituie un model privind lupta anti-corupţie.
Îmi exprim gratitudinea faţă de partenerii noştri externi, care ne-au oferit expertiză, cunoaştere şi suport, astfel încât să ne putem îndeplini cu succes misiunile de securitate naţională. Au ajutat consecvent eforturile noastre instituţionale, iar noi, la rândul nostru am atins excelenţa profesională de a proteja securitatea naţională şi promova interesele strategice, devenind, în acelaşi timp, exportatori de securitate în plan extern, pentru aliaţii şi partenerii noştri.
Transmit aprecieri mediului academic, pentru modul în care a contribuit la dezvoltarea unui domeniu al studiilor de intelligence în România şi pentru sprijinul acordat Serviciului îndeplinirea misiunii de consolidare a culturii de securitate.
Apreciez eforturile şi sacrificiile familiilor tuturor celor care şi-au dedicat cariera obiectivelor noastre profesionale.
Mulţumesc familiei mele pentru întreg suportul din aceşti 12 ani. Am lipsit de la cele mai importante momente ale copilăriei pentru fetiţa mea, am petrecut o parte neînsemnată de timp acasă, am amânat mereu planurile şi obiectivele personale. Nu aş fi putut realiza nimic semnificativ în carieră fără susţinerea necondiţionată a soţiei mele, fără liniştea şi suportul de acasă.
Este momentul să mă înclin cu respect şi recunoştinţă în faţa tuturor celor de mai sus, a tuturor colaboratorilor profesionali, a celor ştiuţi şi neştiuţi, care au făcut posibilă performanţa noastră profesională din ultimii 12 ani. În interesul României şi al cetăţenilor ei!
În ultima perioadă am fost evocat şi invocat excesiv în spaţiul public. Alegaţii defăimătoare, acuzaţii grave şi speculaţii dintre cele mai diverse incluzând numele meu au invadat canalele media. S-a intensificat un scandal de proporţii care a afectat atât imaginea mea cât şi, mai ales, activitatea instituţiei.
Conform procedurilor standard în instituţii de intelligence, a fost declanşată o anchetă internă încă de la apariţia primelor alegaţii. Este important pentru opinia publică să precizez că Serviciul şi-a dezvoltat mecanismele de verificare adecvate, astfel încât nimeni din cadrul SRI, oricare ar fi funcţia sau gradul, nu se poate plasa deasupra procedurilor de anchetă internă la apariţia unor astfel de acuzaţii. Nimeni!
S-a desfăşurat o investigaţie complexă, riguroasă, completă, cu privire la toate afirmaţiile acuzatoare difuzate până la momentul transmiterii acestui comunicat. Am parcurs cu toată deschiderea etapele acestei anchete. Am oferit tot suportul, am prezentat toate documentele necesare şi martorii relevanţi, am răspuns complet tuturor întrebărilor, m-am supus tuturor verificărilor. Rezultatele anchetei au indicat, fără echivoc, faptul că am respectat legea şi normele deontologice specifice, în toate circumstanţele analizate.
Am revenit în funcţia de prim-adjunct al directorului SRI şi sunt onorat să pot reitera faptul că, de-a lungul întregii mele cariere, am fost un consecvent promotor al legii, al valorilor care ne definesc activitatea: profesionalismul şi buna-credinţă. Mi-am servit ţara cu demnitate şi patriotism. Onoarea unui militar cu idealuri mult mai înalte decât beneficii meschine nu poate fi pătată cu 'realităţi confecţionate' şi elemente scoase din context.
Celor care s-au grăbit să creadă sau să amplifice neadevăruri flagrante difuzate în trecut sau mai recent, până la data de 18 ianuarie 2017, le reiterez faptul că am înţeles miza, iar aceasta este cu mult mai mare şi mai profundă decât compromiterea activităţii mele. Îmi rezerv dreptul de a oferi răspunsuri şi clarificări adecvate, precum şi elemente factuale relevante despre aceste aspecte şi multe altele, la un moment dat.
Dincolo de numele meu, pe care ancheta internă şi adevărul l-au reabilitat, consider că această serie de atacuri şi acuzaţii defăimătoare riscă să afecteze grav spiritul instituţiei şi, implicit, buna funcţionare a acesteia. Din consideraţie şi respect faţă de toată activitatea trecută, faţă de performanţa înregistrată, faţă de statura consolidată a ceea ce reprezintă astăzi SRI în comunitatea euroatlantică de intelligence, faţă de munca şi eforturile colegilor mei, nu am putut îngădui ca acest lucru să continue.
Am solicitat Directorului instituţiei eliberarea mea din funcţia de prim-adjunct şi punerea mea la dispoziţia Serviciului şi a nevoilor instituţiei.
Trecerea în rezervă nu modifică nimic din determinarea mea de a servi în continuare statul român, de a contribui din rolul meu viitor la prezervarea a tot ceea ce am reuşit să construim în ultimii 12 ani. Criticilor mei, ale căror afirmaţii le-am considerat adesea constructive, le transmit că, lipsit de constrângerile statutului şi uniformei militare, voi avea, în viitor, libertatea de a vorbi, de a mă exprima public, în baza expertizei profesionale acumulate şi cu buna-credinţă care m-a ghidat întotdeauna. Aleg să fac acest lucru pentru a contribui astfel la dezvoltarea culturii de securitate, atât de necesară pentru România şi cetăţenii ei în contextul evoluţiilor mediului securitar, al tranformărilor şi multiplicărilor ameninţărilor hibride, al realităţii cadrului legislativ şi al condiţionărilor tehnologice relevante la nivelul întregii societăţi.
La încheierea mandatului raportez cetăţenilor României faptul că a fost o onoare pentru mine să servesc ţara şi interesele ei de securitate din cea mai înaltă funcţie pe care o poate avea un ofiţer român de informaţii, a fost un privilegiu să pot contribui la îndeplinirea celei mai însemnate misiuni strategice: pe durata mandatului meu, România a fost o ţară sigură, stabilă şi a fost cu succes apărată de riscurile şi ameninţările de securitate cu care s-a confruntat permanent. Servesc Patria! Aşa să ne ajute Dumnezeu!". AGERPRES