x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Procurorii publică fotografii din dosarul 'Mineriada', pentru a identifica 100 de victime reţinute în Piaţa Universităţii

Procurorii publică fotografii din dosarul 'Mineriada', pentru a identifica 100 de victime reţinute în Piaţa Universităţii

20 Ian 2017   •   12:35
Procurorii publică fotografii din dosarul 'Mineriada', pentru a identifica 100 de victime reţinute în Piaţa Universităţii

Procurorii militari au decis să publice pe site-ul Parchetului General fotografii existente în dosarul "Mineriada", pentru a identifica 100 de persoane reţinute din Piaţa Universităţii pe 13 iunie 1990 şi care au fost duse la UM Măgurele. 

"Procurori ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus prin ordonanţă, în temeiul art. 196 alin. 2 din Codul de procedură penală, autorizarea publicării pe site-ul instituţiei a fotografiilor existente la dosarul cauzei, în scopul identificării tuturor persoanelor vătămate. Până în acest moment, în urma verificării datelor menţionate în evidenţele constituite la nivelul unităţilor unde aceste persoane au fost reţinute, cât şi a fotografiilor realizate la momentul reţinerii, nu în toate cazurile identificarea a fost posibilă, întrucât unele din aceste persoane au declarat date de stare civilă care nu le aparţineau sau care nu au corespondent în Baza de date centrală de evidenţă a persoanelor", se arată într-un comunicat al Parchetului General remis vineri AGERPRES

Parchetul precizează că, pentru circa 100 de persoane din Piaţa Universităţii, reţinute în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, nu există date suficiente care să poată conduce la identificarea lor, întrucât au fost indicate în albumele foto realizate în incinta UM Măgurele numai cu nume şi prenume, fără alte date suplimentare. 

"Astfel, cu toate că au fost efectuate de către procurorii militari o serie de verificări, acestea nu au condus la identificarea tuturor persoanelor vătămate în urma evenimentelor din 13 - 15 iunie 1990 petrecute în municipiul Bucureşti, acesta fiind, de altfel, unul dintre obiectivele stabilite în sarcina procurorilor prin hotărârea pronunţată de judecătorul de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care a fost confirmată măsura infirmării dispusă de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În acest context, în vederea soluţionării cu celeritate a cauzei, publicăm fotografiile următoarelor persoane. Datele care pot conduce la identificarea persoanelor vătămate din cauza anterior menţionată urmează a fi furnizate într-un interval de 30 de zile de la data postării pe site-ul instituţiei a fotografiilor publicate, după care acestea vor fi retrase", mai spune Parchetul. 

Persoanele interesate au la dispoziţie următoarele date de contact - telefon fix: 0213193833 (interior 1244), fax: 0213193889, adresă email: sectia_militara@mpublic.ro. 

În dosarul "Mineriada" sunt cercetaţi penal, printre alţii, fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Nicolae Dumitru - fost prim-vicepreşedinte al Frontului Salvării Naţionale, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu - fost adjunct al procurorului general al României şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare. 

Procurorii militari susţin că, în perioada 11 - 15 iunie 1990, inculpaţii au decis, organizat şi coordonat "un atac generalizat şi sistematic", lansat împotriva unei populaţii civile, respectiv împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti, precum şi a populaţiei Capitalei, atac în care au implicat participarea forţelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi a unui număr de peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării. 

"Atacul" din 11 - 15 iunie 1990 a avut următoarele consecinţe: uciderea prin împuşcare a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei; vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.269 de persoane; privarea de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic, a unui număr total de 1.242 de persoane, arată procurorii. 
 

×