Peste 40 de consilieri din serviciile de probaţiune protestează, miercuri, în faţa sediului INS, unde se desfăşoară şedinţa de bilanţ a Direcţiei Naţionale de Probaţiune. Ei spun că au parte de un tratament discriminatoriu şi sunt nemulţumiţi de condiţiile de muncă.
"Protestăm împotriva bilanţului Direcţiei Naţionale de Probaţiune, protestăm pentru că avem parte de un tratament discriminatoriu, care s-a acutizat cu nerecunoaşterea unui drept ce a fost acordat pentru toţi ceilalţi angajaţi din sistemul de justiţie, inclusiv portarului de la tribunal, femeilor de serviciu, şoferilor, toată stima pentru dânşii, se pare că noi, consilierii de probaţiune, nu facem parte din familia ocupaţională justiţie, de vreme ce nu am beneficiat de acelaşi drept recunoscut de CCR ca trebuind aplicat pentru fiecare categorie de personal din cadrul sistemului de justiţie (...) nu beneficiem de un drept salarial ce a fost acordat de CCR pentru personalul din familia ocupaţională justiţie. E vorba despre creşterea valorii de referinţă sectoriale (...) colegii noştri din sistem, judecători, grefieri, personal conex au primit la 1 februarie 2017 creşterea valorii de referinţă sectorială, le-a crescut salariul", a declarat Crina Mocanu, preşedintele Sindicatului Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune.
Ea a menţionat că prin acest protest se solicită repoziţionarea consilierilor din serviciile de probaţiune în grila de salarizare a justiţiei, acordarea drepturilor salariale în mod egal, aşa cum s-a procedat pentru celelalte categorii de personal din sistemul de justiţie.
'Protestăm, pentru că ne-am săturat să fim umiliţi, să ne desfăşurăm activitatea în condiţii improprii, să ne ocupăm 358 de consilieri de probaţiune de 70.773 de persoane condamnate, să nu ni se asigure paza de către Jandarmeria Română, încălcându-se astfel prevederile legale (...) referitor la condiţiile improprii de muncă, aş vrea să nominalizez sediul Serviciului de Probaţiune Bucureşti, care îşi desfăşoară activitatea într-o clădire cu risc seismic 1", a afirmat Mocanu.
Ea a menţionat că protestul este autorizat miercuri, în intervalul orar 9,30-12,00.
Manifestanţii suflă în vuvuzele şi au pancarte cu mesaje printre care se numără următoarele: "Vrem statut profesional, aşteptăm de 4 ani", "Vrem egalizare, nu discriminare!" şi "Probaţiunea, risc seismic". AGERPRES