Statul de drept și manifestațiile de susținere a brațului de fier al luptei împotriva corupției au primit o lovitură cu tesla în părțile sensibile. Făptuitorul este un om al sistemului, chiar un fruntaș, cunoscut în orașul găzarilor sub numele de Portocală. În scriptele angajatorului - Direcția Națională Anticorupție, figura, până la manevrarea neglijentă a teslei, la poziția procuror Negulescu Mircea.
Povestea e deja fumată. Negulescu a ajuns ,,celebru” după difuzarea conversațiilor pe care le purta cu familia unui arestat. Limbajul nu era special doar pentru înregistrări; așa se purta el tot timpul. Marea problemă este cum de nu și-au dat seama colegii că portocala are o defecțiune? Tot Ploieștiul știa, mulţi chiar reușeau să se ferească de el, dar șefii îl apreciau cum nu se poate! Chiar și după memorabila seară de 14 februarie, Codruța Kovesi avea o îndoială că ,,vorbitorul” ar fi chiar vedeta parchetului anticorupție din Ploiești. Cine verifică dacă procurorul avea țiglele pe casă? Procurorii anticorupție sunt verificați anual printr-o examinare psiho-pupu? Dacă pompierii sunt trecuți printr-o testare anuală psihologică, de ce procurorii nu trec printr-un test de stres? E un mijloc de șantaj?
De aici, logic, vine o altă problemă gravă. Anchetele făcute în dosarele Ponta, Ghiță, Blaga, Lukoil - ca să enumerăm doar câteva dintre ,,succesuri” - sunt ,,operele” unui om cu derapaje grave de logică și comportament.
Cutremurul care a dărâmat șandramaua de onorabilitate a instituției care l-a menținut ani de zile în funcție a fost urmat de acțiuni aberante menite să-l scoată pe Negulescu îmbălsămat din sistem. Patru comunicate difuzate de CSM (în 15, 16, 17, 20 februarie) anunță traseul de amortizare a șocului.
În 15 februarie, Negulescu era bun să fie procuror la Câmpina, dar abia pe 28 februarie se va da verdictul CSM în cazul ,,defectorului” demisionat, ca hoții, pe întuneric, la ora 20.45. Bomboana pe colivă o pune însă Augustin Lazăr, care scapă oficial de titlul de ,,zdreanță”, pasat printr-un comunicat unei procuroare și șefului ei de la Curtea de Apel. Caragiale e născut în zonă, la Haimanale. Zdrențele au fost spălate în familie.