x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Aer poluat în Capitală: incendiile sunt de vină

Aer poluat în Capitală: incendiile sunt de vină

de L. Budin    |    03 Mar 2020   •   19:30
Aer poluat în Capitală: incendiile sunt de vină

Ieri, ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat că poluarea ridicată a aerului din Capitală, constatată în noaptea de 1 spre 2 martie, a fost cauzată în principal de un incendiu care a izbucnit la Gara de Nord. Depăşiri periculoase ale indicatorilor pentru emisii nocive au fost înregistrate atât în reţeaua naţională, cât şi în reţelele independente de monitorizare a calităţii aerului din Bucureşti.

„Aseara, la toate stațiile pe care le deține Ministerul Mediului au fost înregistrate depășiri -  la Lacul Morii, de opt ori”, a spus Alexe, într-o conferință de presă. „Din discuția cu ISU, a fost un incendiu de vegetație forestieră, pe 5.000 de metri pătraţi, la Crevedia, acel incendiu de la Gara de Nord, din miezul noptii, și alte incendii provocate de populație din jurul Bucureștiului”, a precizat Alexe. Până la sfârşitul săptămânii, vor fi controlate toate sursele de ardere din Bucureşti-Ilfov, pentru a se verifica dacă operatorii deţin echipamente pentru monitorizarea şi măsurarea emisiilor poluante. Ministrul a cerut demiterea conducerii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti, fiindcă a anunţat cu întârziere fenomenul.

Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta, a explicat, la Antena 3, că, dacă poluarea mediului extern este extrem de ridicată, e bine ca cei ce suferă de boli pulmonare cronice să rămână în casă, cu ferestrele închise, şi să folosească instalaţia de aer condiţionat. Celor care trebuie să iasă totuşi afară le recomandă să-şi ia medicaţia de criză înainte. (L.B.)

 

25.000 de români mor prematur, în fiecare an, din cauza poluării aerului, majoritatea fiind din Bucureşti, arată Agenţia Europeană a Mediului.

 

×