Sute de turişti sunt aşteptaţi să urce la acest sfârşit de săptămână în Munţii Rodnei, până la altitudinea de 1.600 metri, pentru a admira covorul alb de narcise de pe versantul estic al Vârfului Saca, iar primăria comunei Rodna este pregătită să îi întâmpine cu un festival organizat în premieră în cinstea acestor flori.
Poiana cu narcise (Narcissus stellaris) este declarată rezervaţie prin Legea nr.5/2000, având o suprafaţă de cinci hectare. În perioada de înflorire, care începe la mijlocul lunii mai şi ţine două-trei săptămâni, poiana oferă o imagine inedită, mulţimea de flori albe fiind întreruptă pe ici, pe colo, de flori de arginţică, genţiană sau brânduşe de primăvară.
Pe Vârful Saca se poate ajunge din localitatea Valea Vinului, situată la 8 km de Rodna Veche. De aici pleacă spre poiana cu narcise două poteci: prima urcă spre vest, spre Dealul Popii, iar a doua urmăreşte Valea Secii şi apoi urcă pe versantul sudic al Dealului Popii. Drumul până pe masivul Saca durează trei ore.
Pentru a veni în sprijinul turiştilor, rangerii din Parcul Naţional Munţii Rodnei s-au mobilizat la acest sfârşit de săptămână şi vor organiza drumeţii, prima plecare fiind sâmbătă, 20 mai, la ora 08,30. De asemenea, jandarmii montani vor patrula în zonă, pentru a fi la dispoziţia turiştilor cu sfaturi privind modul de comportare pe timpul excursiilor.
Şi, pentru ca experienţa să fie şi mai interesantă, primăria comunei Rodna s-a gândit să organizeze în zilele de 20 şi 21 mai, pentru prima dată, festivalul "Sărbătoarea narciselor", drumeţii urmând să fie aşteptaţi la întoarcerea din poiană cu preparate la ceaun şi cu concerte de muzică folk şi populară.
Scena festivalului va fi amenajată la kilometrul 4 al drumului ce leagă Valea Vinului de Rodna, printre artiştii anunţaţi numărându-se Grigore Leşe, grupul Iza, Magda Puskas, Vali Şerban şi Florin Săsărman.
Fiecare seară se va încheia cu un foc de tabără iar sâmbătă noaptea este programat şi un "star-party" pentru cei pasionaţi de astronomie, cu ajutorul celor de Astroclubul Quasar Bistriţa.
Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei avertizează turiştii că este interzisă recoltarea de narcise, având în vedere că este vorba despre o plantă protejată dintr-o rezervaţie naturală, amenzile pentru cei care nu respectă aceste reguli fiind cuprinse între 3.000 şi 5.000 lei. AGERPRES