x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Botoşani: Păşunatul şi colectarea laptului, interzise la Manoleasa, după apariţia suspiciunii de antrax la un tată şi fiica lui

Botoşani: Păşunatul şi colectarea laptului, interzise la Manoleasa, după apariţia suspiciunii de antrax la un tată şi fiica lui

13 Iun 2017   •   14:08
Botoşani: Păşunatul şi colectarea laptului, interzise la Manoleasa, după apariţia suspiciunii de antrax la un tată şi fiica lui
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

Autorităţile sanitar-veterinare din judeţul Botoşani au dispus, marţi, interzicerea păşunatului şi a colectării laptelui în comuna Manoleasa, ca urmare a apariţiei suspiciunilor de antrax la două persoane, tată şi fiică, din localitatea respectivă. 

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Minodora Vasiliu, a menţionat că toate bovinele din comuna Manoleasa vor fi examinate, pentru a se stabili dacă au contactat bacteria Bacillus anthracis. 

'Nu vreau să intrăm în panică. Vaccinarea s-a făcut pe această comună, s-a făcut şi la nivel de judeţ. Vorbim de un caz izolat. Faptul că proprietarul a luat contact direct cu animalul sacrificat, asta a dus şi la îmbolnăvirea şi a lui, şi a membrilor din familie. Astăzi examinăm absolut toate bovinele din comuna respectivă, păşunatul este interzis şi colectarea de lapte este interzisă', a afirmat Vasiliu. 

Două persoane, un bărbat de 46 de ani şi fiica acestuia de 16 ani, din satul Flondora - comuna Manoleasa, sunt suspectate că s-au îmbolnăvit cu antrax, după ce ar fi intrat în contact cu o bovină despre care se crede că ar fi fost purtătoare a acestei infecţii. 

Suspiciunile au apărut după ce bărbatul a ajuns la spital, prezentând simptomele specifice antraxului. 

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) s-au deplasat, luni după-amiază, la Flondora, pentru a lua primele măsuri pentru astfel de cazuri. 

Directorul DSVSA, Minodora Vasiliu, susţine că există posibilitatea ca antraxul să fi fost contactat de la o bovină care a murit. Medicii sanitar-veterinari au declanşat o anchetă care urmăreşte, printre altele, prelevarea de probe atât de la animalul mort, cât şi de la celelalte 22 de bovine pe care bărbatul suspectat de antrax le are în gospodărie. 

Ultimele două cazuri de antrax au fost înregistrate în judeţul Botoşani în anul 2009. AGERPRES

×