Comisia de avizare a cererilor de organizare şi desfăşurare a adunărilor publice, reunită miercuri la Primăria Capitalei, a dezbătut, printre alte solicitări, două cereri de organizare a unui miting în Piaţa Victoriei pe data de 10 august, informează PMB, într-un comunicat transmis AGERPRES.
Din comisie fac parte reprezentanţi ai tuturor instituţiilor responsabile de ordinea, liniştea publică şi siguranţa cetăţenilor - Prefectura Capitalei, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Brigada de Poliţie Rutieră, Poliţia Locală, Jandarmeria, SRI, RATB, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi reprezentanţi ai Direcţiilor din Primăria Capitalei cu atribuţii în acest domeniu.
Conform comunicatului PMB, prima notificare a fost formulată de Baban-Neacşu Alexandru Dan, reprezentat de Cristian Mihail Dide şi Tudor Cârstoiu, care înştiinţa Municipalitatea cu privire la organizarea, pe 10 august, începând cu ora 19,00, în Piaţa Victoriei, a unei adunări publice.
Prin aceeaşi notificare, potrivit comunicatului citat, se solicita Primăriei Municipiului Bucureşti să asigure "toate condiţiile necesare pentru desfăşurarea paşnică a adunării, precum şi siguranţă şi securitatea participanţilor".
"Facem precizarea că, la propunerea comisiei privind întocmirea unui protocol, conform Legii 60/1991 republicată, pentru stabilirea detaliilor tehnice, domnii Cristian Mihail Dide şi Tudor Cârstoiu au refuzat încheierea vreunui document şi semnarea acestuia, neasumându-şi nicio răspundere în acest sens", se arată în comunicatul PMB.
De asemenea, sursa citată spune că a doua notificare a aparţinut Şcolii Romano-Bizantine Ortodoxe, "care aduce la cunoştinţa Primăriei Municipiului Bucureşti organizarea unui miting, cu 1,8 milioane de participanţi, care urma să înceapă în faţa primăriilor de sector", ulterior coloana de manifestanţi urmând să se deplaseze către Piaţa Victoriei şi Piaţa Constituţiei.
"Facem precizarea că reprezentanţii Şcolii Romano-Bizantine Ortodoxe au renunţat astăzi la această cerere", informează PMB.
În ceea ce priveşte decizia anumitor organizatori de adunări publice de a formula notificări către autorităţile publice în vederea organizării acestor evenimente, Primăria Capitalei subliniază că "această posibilitate nu este prevăzută în Legea 60/1991, privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, nu are nicio acoperire juridică, aceasta fiind nulă din punct de vedere legal".
"Primăria Municipiului Bucureşti reaminteşte faptul că, potrivit Legii 60/1991, organizatorul unei adunări publice are obligaţia să ia legătura, cu câteva zile înaintea evenimentului, cu Poliţia Capitalei, Brigada Rutieră, Poliţia Locală a Municipiului, Jandarmeria, IGSU, Serviciul de Ambulanţă, pentru a stabili concret, împreună cu autorităţile, detaliile tehnice legate de organizarea mitingului, în deplină siguranţă pentru participanţi, cât şi pentru bucureştenii care se vor afla în acel perimetru sau în zonele adiacente. Mai mult decât atât, în conformitate cu legislaţia în vigoare, şi potrivit protocoalelor încheiate cu autorităţile publice, orice organizator de evenimente, fie că vorbim despre manifestări culturale, sociale, marşuri sau mitinguri, îşi asumă atât numărul de participanţi, cât şi măsurile logistice, astfel încât evenimentul respectiv să se desfăşoare în deplină siguranţă pentru toţi participanţii", se arată în comunicatul Primăriei Capitalei. AGERPRES