x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Jandarmii din Harghita solicitați de 26 ori în ultima săptămână pentru alungarea urşilor din zonele locuite

Jandarmii din Harghita solicitați de 26 ori în ultima săptămână pentru alungarea urşilor din zonele locuite

de Redacția Jurnalul    |    28 Mai 2024   •   19:45
Jandarmii din Harghita solicitați de 26 ori în ultima săptămână pentru alungarea urşilor din zonele locuite

Jandarmii harghiteni au fost solicitaţi în ultima săptămână să intervină de 26 ori pentru alungarea unor urşi a căror prezenţă a fost semnalată în zona mai multor localităţi din judeţ, numărul fiind mult mai mare decât în săptămânile precedente.

Potrivit informaţiilor furnizate marţi de Biroul de Presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita, în perioada 20-26 mai, la dispeceratul instituţiei au fost primite 26 apeluri, prin intermediul numărului de urgenţă 112, prin care era semnalată prezenţa unor urşi în zona localităţilor Lupeni, Topliţa, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Dealu, Lăzarea, Avrămeşti, Şimoneşti, Brădeşti, Ciumani şi Şoimuşu Mic, Cădaciu Mare, Gălăuţaş, Bilbor, Siculeni şi Liban, precum şi un apel care anunţa prezenţa unui urs între localităţile Siculeni şi Racu.

În urma celor 26 apeluri primite, patrulele de jandarmi au intervenit de 11 ori, în restul cazurilor animalele părăsind locurile pe care apelanţii le-au indicat.

"Pentru cele 11 apeluri în care s-a confirmat prezenţa unor urşi, precizăm faptul că, în toate cazurile, la faţa locului s-a deplasat un echipaj de jandarmi care a reuşit să alunge animalele sălbatice în pădure cu ajutorul semnalelor acustice şi luminoase", a transmis IJJ Harghita.

Totodată, sursa citată precizează că jandarmii au asigurat zona şi în cazul celor trei urşi care au fost împuşcaţi săptămâna trecută, la Miercurea-Ciuc, după ce au fost alungaţi de mai multe ori în pădure, dar aceştia au revenit pe străzile din cartierul Şumuleu, iar echipa de intervenţie a decis extragerea lor.

De altfel, de la Miercurea-Ciuc s-au primit cele mai multe apeluri, adică cinci, în apropierea oraşului fiind semnalată frecvent prezenţa unor urşi, care sunt monitorizaţi permanent şi alungaţi înspre zonele împădurite.

Numărul apelurilor înregistrate la dispeceratul IJJ Harghita în ultima săptămână, prin care se semnala prezenţa unor urşi în preajma zonelor locuite, este dublu faţă de săptămâna 14-19 mai, când au fost primite 13 astfel de apeluri.

Datele furnizate de Biroul de Presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita arată că de la începutul anului la dispeceratul instituţiei au fost primite 128 de apeluri prin intermediul numărului de urgenţă 112, prin care era semnalată prezenţa unor urşi în apropierea mai multor localităţi ale judeţului, în toate cazurile fiind trimise patrule de jandarmi la faţa locului.

×
Subiecte în articol: jandarmi Harghita urşi localități