x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Viceprimarul Clujului, pus sub control judiciar, ăşi dă demisia din funcţie

Viceprimarul Clujului, pus sub control judiciar, ăşi dă demisia din funcţie

09 Mar 2017   •   11:26
Viceprimarul Clujului, pus sub control judiciar, ăşi dă demisia din funcţie

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Anna Horvath, a declarat joi, într-o conferinţă de presă organizată la sediul UDMR, că la următoarea şedinţă de Consiliu Local îşi va anunţa demisia din funcţia pe care o are în administraţia locală. 

Ea a spus că, după 20 de ani de muncă în administraţie, "când te trezeşti într-o dimineaţă, din motive pe care nu le cunoşti, că eşti printre pericolele de maximă siguranţă naţională, acest lucru în sine este o premisă pe care nu se poate clădi o relaţia de conclucrare şi încredere reciprocă". 

Anna Horvath a spus că se va lupta în instanţă pentru a-şi recăpăta dreptul de a munci în domeniul căruia i s-a dedicat două decenii, precum şi pentru a-şi reabilita imaginea. 

În ultimele cinci luni, Anna Horvath a avut interdicţia de a exercita funcţia de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, aflându-se în concediu fără plată. 

"De când s-a instituit pentru mine interdicţia de a-mi exercita funcţia de viceprimar, controlul judiciar fiind de atunci de două ori prelungit, ultima prelungire rămânând definitivă, prin respingerea contestaţiei mele, în 6 martie anul acesta, în aceste cinci luni am fost în concediu fără plată. A însemnat, practic, că nu am avut niciun venit, această situaţie evident purtând toate restricţiile de incompatibilitate cu orice formă de ocupare. Pe de altă parte cei care mă cunosc ştiu că sunt o persoană activă, iar această interdicţie care mi se impune şi care nu are nicio limită juridică legală sau raţională în timp, mă conduce la concluzia că nu mai pot să îmi asum această stare de fapt şi în următoarea şedinţă a Consiliului Local, conform procedurilor legale îmi voi înainta demisia din funcţia de viceprimar a municipiului Cluj-Napoca", a spus Anna Horvath. 

Ea a afirmat că în timpul în care a exercitat această funcţie a fost preocupată de respectarea atribuţiilor sale şi a prevederilor legale, aşa cum a jurat, să facă tot ceea ce se poate pentru comunitate. 

"În această poziţie, însă, deloc uşoară cum bine ştiţi, în situaţia în care rămâi fidel preocupării tale de a căuta soluţii şi rezolvări pentru problemele cetăţenilor, într-un mediu exagerat de birocraţie şi cu legi ambigue (...) un om ca mine are două instrumente esenţiale - capacitatea de muncă imbatabilă şi reputaţia nepătată. În acest moment aceste două instrumente sunt puse în discuţie şi se încearcă a mi se lua. Motiv pentru care nu-mi rămâne decât să am toată încrederea şi să mă lupt în justiţie pentru a recăpăta aceste două instrumente, pentru a-mi găsi dreptatea şi am convingerea că voi putea face acest lucru", a mai spus Anna Horvath. 

Ea a mulţumit echipei sale cu care a lucrat la Primăria Cluj-Napoca, precum şi edilului Emil Boc şi colegilor cu care a lucrat în ultimii ani. Horvath a precizat că va continua să reprezinte interesele comunităţii maghiare ca şi consilier local. Anna Horvath se află la al doilea mandat de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca. 

Procurorii DNA au dispus, pe 11 octombrie 2016, luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de Anna Horvath, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Printre obligaţiile impuse se află şi aceea să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta, respectiv activitatea de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca. Pe 13 octombrie, Horvath Anna a anunţat că intră în concediu fără plată până la încheierea cercetărilor, fiind incorect să fie remunerată dacă nu poate presta munca la primărie. 

Ulterior, în 20 decembrie 2016, a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie, sub control judiciar, pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă şi spălare a banilor. 

Potrivit unui comunicat al DNA, în acelaşi dosar a fost deferit justiţiei, în stare de libertate, omul de afaceri Zsolt Fodor, acuzat de cumpărare de influenţă şi spălare a banilor. 

DNA precizează că faptele de care sunt acuzaţi cei doi au fost săvârşite în perioada februarie - mai. 

"Inculpata Horvath Anna, în calitate de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, şi-a folosit influenţa pe lângă funcţionari publici din cadrul Primăriei pentru urgentarea avizării unor proiecte imobiliare în care inculpatul Fodor Zsolt avea interese economice. Derularea acestor proiecte imobiliare presupunea obţinerea în prealabil a mai multor documente: eliberarea unor certificate de urbanism, confirmarea avizelor de oportunitate, concesionarea unei suprafeţe de teren, eliberarea autorizaţiilor de construire", se arată în comunicat. 

Conform aceleiaşi surse, pe 13 mai 2016, Anna Horvath i-a pretins omului de afaceri, în schimbul intervenţiilor sale, procurarea şi remiterea unui număr de 60 de abonamente, în valoare totală de circa 20.000 de lei, la două festivaluri de muzică. Biletele intenţiona să le ofere ulterior, ca stimulent, voluntarilor care o sprijineau în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale. 

În plus, la finalul lunii februarie 2017, Agenţia Naţională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi a identificat indicii privind posibila săvârşirea a infracţiunii de conflict de interese în materie penală de către Anna Horvath, în calitatea sa de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, motiv pentru care a fost sesizată Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj. 

Astfel, în perioada exercitării mandatului de viceprimar 2012 - 2016, a participat la şedinţa Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca, în cadrul căreia a fost adoptată o hotărâre prin care s-a dispus alocarea sumei de 90.000 lei către Asociaţia Claudiopolis - Asociaţia pentru Dezvoltarea Comunităţii în cadrul căreia Anna Horvath deţine calitatea de preşedinte, şi alocarea sumei de 30.000 lei Universităţii Sapientia din partea căreia persoana evaluată a beneficiat de foloase prin intermediul contractelor încheiate în calitate de cadru didactic.AGERPRES

×