x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ziua de 21 iulie 2024 devine cea mai călduroasă zi din istoria înregistrărilor la nivel global

Ziua de 21 iulie 2024 devine cea mai călduroasă zi din istoria înregistrărilor la nivel global

de Redacția Jurnalul    |    23 Iul 2024   •   22:15
Ziua de 21 iulie 2024 devine cea mai călduroasă zi din istoria înregistrărilor la nivel global

Duminică, 21 iulie, a fost cea mai călduroasă zi înregistrată vreodată la nivel global, conform datelor preliminare ale Serviciului Copernicus privind Schimbările Climatice (C3S) al Uniunii Europene, relatează Reuters.

Temperatura medie a aerului la suprafaţa Pământului a atins duminică 17,09 grade Celsius - uşor mai ridicată comparativ cu precedentul record stabilit în iulie anul trecut, de 17,08 grade Celsius.

Valurile de căldură au pârjolit zone extinse din Statele Unite, Europa şi Rusia, în ultima săptămână.

Copernicus a confirmat pentru Reuters că recordul de temperatură medie zilnică stabilit anul trecut pare să fi fost depăşit duminică, conform datelor care au început să fie înregistrate în 1940.

Anul trecut, recordul a fost depăşit timp de patru zile la rând, între 3 şi 6 iulie, pe măsură ce schimbările climatice au condus la căldură extremă în emisfera nordică.

Fiecare lună începând din iunie 2023 - 13 luni la rând - a fost cea mai călduroasă de la începutul înregistrărilor, comparativ cu aceeaşi lună din anii precedenţi, a indicat Copernicus.

Unii oameni de ştiinţă au sugerat că 2024 ar putea depăşi 2023 devenind astfel cel mai călduros an de la începutul înregistrărilor, după ce schimbările climatice şi fenomenul meteorologic natural El Nino - care s-a încheiat în aprilie - au dus la creşterea temperaturilor în acest an.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: 21 iulie 2024 calduroasa zi glob