x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 335.000 de stejari plantaţi la Mărăşeşti

335.000 de stejari plantaţi la Mărăşeşti

07 Aug 2017   •   13:10
335.000 de stejari plantaţi la Mărăşeşti

Primul pui de stejar al unei viitoare păduri care va fi sădită pe dealurile dintre Mărăşti şi Mărăşeşti a fost platat ieri. Proiectul, realizat de Antena 3 în colaborare cu Romsilva şi Consiliul Judeţean Vrancea prevede plantarea a 335.000 de stejari în locul în care Armata Română oprea înaintarea inamicilor în Primul Război Mondial, acum 100 de ani.

 

Parcul Memoriei Naţionale este numele proiectului care are ca scop plantarea câte unui stejar pentru fiecare ostaş român care şi-a dat viaţa în timpul Primului Război Mondial. Cu 100 de ani în urmă, Armata Română oprea înaintarea trupelor generalului german von Mackensen pe linia Oituz, Mărăşti, Mărăşeşti sub deviza "Pe aici nu se trece". Bătălia de la Mărăşeşti este considerată cea mai importantă operaţiune militară a României în Primul Război Mondial. Pe parcurusul a 14 zile, soldaţii români au rezistat atacurilor inamice, organizând 61 de contraatacuri, multe la baionetă. Pe aceste locuri, proiectul Parcului Memoriei Naţionale prevede plantarea celor 335.000 de stejari - o pădure care va servi drept memorial. "Proiectul își propune să redescopere istoria, să o aducă în prezent și, desigur, să o proiecteze spre viitor. Aici va fi un loc unde vei putea face ce vrei, dar în același timp îți vei aminti de cei 335.000 de soldaţi care au căzut pentru ca Marea Unire să se înfăptuiască. Numele fiecăruia dintre ei va fi pe fiecare dintre stejarii care vor străjui", a zis jurnalistul Antena 3, Adrian Ursu. În memoria soldaţilor care au oprit înaintarea trupelor inamice, în urmă cu 100 de ani, a avut loc, ieri, o ceremonie de comemorare la Mărăşeşti, în prezenta preşedintelui Klaus Iohannis şi a prim-ministrului Mihai Tudose. Preşedintele a decorat drapelele de luptă ale unităţilor militare prezente, a depus o coroană de flori la Mausoleul Eroilor, oferind cu această ocazie şi un drapel comemorativ "Centenarul Bătăliei de la Mărăşeşti".

 

Guvernul a aprobat alocarea a 1,8 milioane de lei pentru reabilitarea ansamblului Statuia Victoriei de la Tişiţa - Mărăşeşti şi refacerea marcajelor bătăliilor de pe teritoriul judeţului realizate după Primul Război Mondial.

Pădurea monument se va întinde pe 100 de hectare

×