x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 40 de pompieri români cu autospeciale au plecat vineri în Franța

40 de pompieri români cu autospeciale au plecat vineri în Franța

de Redacția Jurnalul    |    28 Iun 2024   •   13:15
40 de pompieri români cu autospeciale au plecat vineri în Franța

România participă în luna iulie cu un modul specializat de stins incendii de pădure la un program de pre-poziționare în Franța. Astfel, 40 de pompieri români cu autospeciale au plecat vineri din România spre Franța.

Potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Situații de Urgență, programul de pre-poziționare este organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar - DG ECHO.

Scopul acestuia vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre, precum și îmbunătățirea interoperabilității între forțele participante.

Activarea si operaționalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Franței, în locațiile stabilite de partenerii francezi.

Primul contingent, de 40 de pompieri și 8 mijloace tehnice (3 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure (3000 l), 1 cisternă (30.000 l), 1 autospecială de stingere cu capacitate mare (10.000 l), 2 autospeciale de primă intervenție și comandă și 1 microbuz), a început deplasarea vineri pe ruta Arad - Budapesta - Maribor - Ljublijana - Padova - Piacenza - Nice - Montpelier - Sainte-Marie-la-Mer.

DSU precizează că suplimentarea tehnicii și a personalului de intervenție va fi realizată în funcție de dinamica situațiilor înregistate în teren, la solicitarea autorităților franceze, prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

Schimbarea efectivelor se va realiza în data de 16 iulie, urmând ca alți 40 de pompieri să înlocuiască personalul.

Programul de asistenţă este finanțat de UE și a fost prevăzut ca măsură de sprijin pentru comunitățile franceze, după incendiile înregistrate în cursul anilor trecuți.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a primit, în data de 27.05.2024, solicitarea autorităților franceze de a pre-poziționa module specializate în stingerea incendiilor de pădure în luna iulie a acestui an.

În vara anului 2023, prin activarea Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis acordarea unui ajutor umanitar extern de urgență, în sprijinul autorităților franceze și protecția comunităților afectate. Astfel, în perioada 30 iulie - 2 septembrie 2023, un modul de intervenție specializat în stingerea incendiilor de pădure a fost dislocat în Franța pentru susținerea misiunilor din zonele puternic afectate de incendii.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: pompieri franta