x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 5.000 de euro, premiul CEI pentru jurnalism de investigaţie

5.000 de euro, premiul CEI pentru jurnalism de investigaţie

16 Iul 2009   •   00:00
5.000 de euro, premiul CEI pentru jurnalism de investigaţie

Jurnalistul albanez Besar Likmeta a câştigat, în urma unei competiţii serioase, Preimul Iniţiativei Central Europene (CEI)-SEEMO (South East Europe Media Organisation) pentru Merite Deosebite şi Jurnalism de Intestigaţie.



Din juriul internaţional care a decis premiantul în acest an a făcut parte şi un reprezentant al Jurnalului Naţional, dat fiind faptul că şeful filialei România a SEEMO este chiar unul dintre redactorii-şefi ai cotidianului nostru. Juriul s-a reunit la Trieste, unde CEI îşi are sediul central, în ziua de 29 iunie, analizând, rând pe rând, candidaturile şi apoi votând câştigătorul.

Au fost în total 26 de candidaturi (de fapt, nominalizări ale unor jurnalişti de investigaţie făcute de colegi de breaslă sau de persoane care cunoşteau bine activitatea acestora), din 12 ţări membre CEI. Riscurile pe care şi le-au asumat jurnaliştii în exercitarea profesiei, calitatea redactării, dar mai ales impactul asupra societăţii al mesajului pe care ancheta jurnalistică şi l-a propus au fost criteriile de bază de care au ţinut cont membrii juriului în desemnarea câştigătorului.

Alegerea lui Likmeta s-a făcut în unanimitate, iar prin desemnarea albanezului drept laureat al premiului CEI-SEEMO, juriul a vrut să promoveze jurnalismul de investigaţie de calitate, în care să se implice tineri ziarişti şi, în general, să dea un semnal de sprijin pentru dezvoltarea jurnalismului de investigaţie din Albania, care are o importanţă aparte în această ţară.

Besar Likmeta va primi premiul în valoare de 5.000 de euro oferit de Secretariatul Executiv al CEI, cu ocazia tradiţionalului "CEI Journalists Forum", care va avea loc la Varşovia, în septembrie.

Juriul a decis acordarea unor menţiuni speciale şi altor doi jurnalişti, dintre care unul din ţara noastră. Este vorba despre Ştefan Cândea, dar şi despre Esad Hecimovic, din Bosnia-Herţegovina, ca recunoaştere pentru contribuţia lor valoroasă la jurnalismul de investigaţie. Pentru meritele lor profesionale, cei doi vor primi din partea CEI-SEEMO o diplomă, în cadrul aceluiaşi forum care va avea loc în Polonia.

Besar Likmeta este editor şi project manager al Balkan Investigative Reporting Network (BIRN). El a lucrat ca jurnalist de investigaţie pentru mai multe publicaţii, dar şi în audio-vizual. Şi-a început cariera ca reporter la Florida Times Union din Jacksonville, Florida. S-a mutat în Albania în 2005, unde a scris reportaje pentru Tirana Times, a fost editor la un post de televiziune de ştiri, TV Ora news şi ulterior a devenit reprezentantul Albaniei la BIRN. Contribuie cu articole la publicaţii prestigioase, precum Jane's Intelligence Review, Businessweek şi World Politics Review.

Juriul a beneficiat de asistenţa şi consilierea lui Hari Stajner (Serbia), expert CEI în probleme media, precum şi a lui Oliver Vujovic (Secretarul general al SEEMO), dar şi a ambasadorului Pietro Ercole Ago (Secretar general al CEI-ES) şi a Barbarei Fabro (CEI-ES Senior Executive Officer).

×
Subiecte în articol: investigaţie mass-media