x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 57% dintre români au telefon şi doar un sfert maşină

57% dintre români au telefon şi doar un sfert maşină

19 Oct 2011   •   21:00

Doar un sfert dintre romani au autoturism si 57% au telefon, releva studiul 'Starea saraciei din Romania in context European', realizat de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii al Aca­demiei Romane si dat ieri publi­ci­tatii. Cercetatorii Institutului au ci­tat un raport al Eurostat din 2010 care evidentiaza ca spaniolii care nu au autoturism reprezinta doar 10% din populatie, francezii 11%, suedezii 14%, germanii 17%, britanicii si nor­ve­gienii 20%. La polul opus se afla slovacii, cu 48% din populatie care nu au autoturism, bulgarii, cu 67% si roma­nii, cu 75%.

Tot romanii se afla pe primul loc intr-un clasament al cetatenilor europeni care nu au telefon – cu 43%, urmati de bulgari – 39%, lituanieni si unguri – cu 10%. La polul opus se afla suedezii – nici unul dintre acestia nu duce lipsa telefonului, iar brita­ni­cii, spaniolii, germanii si norvegie­nii care nu au telefon reprezinta doar 1% din populatie. Masina de spalat rufe au 45% dintre romani si bulgari, in timp ce 99% dintre spanioli benefi­cia­za de aceasta. Romanii au capaci­ta­­tea de a-si incalzi locuinta in proportie de 56% si de a face fata unor cheltuieli neasteptate – 34%.

Pe de alta parte, proportia lo­cuintelor din Romania care dispun de baie si toaleta in incinta nu depaseste 60%. Potrivit studiului, dotarea gospodariilor romanesti este puternic diferentiata, fiind mai echilibra­ta in urban. Locuintele urbane au acces relativ larg la retelele publice de canalizare, gaze naturale si electri­citate. Cu toate acestea, 12% dintre locuintele urbane nu au inca baie proprie. Din cele 7,4 milioane de gospodarii din Romania, 44% sunt in rural, iar dintre acestea, 88% nu dis­pun de baie proprie. Un motiv obiectiv al lipsei bailor din casele ru­ra­le din Romania este acela ca nu exis­ta inca apa curenta si canalizare in toate satele. In anul 2009, potri­vit INS, numai 13% dintre locuintele ru­rale erau racordate la canalizare, fiind ponderea cea mai redusa din UE.

×
Subiecte în articol: observator