x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A murit lingvistul român Theodor Hristea

A murit lingvistul român Theodor Hristea

27 Noi 2009   •   00:00

Lingvistul şi profesorul universitar român Theodor Hristea a murit miercuri, la vârsta de 79 de ani, şi va fi înmormântat vineri, la Cimitirul "Buna Vestire" din Bucureşti, potrivit reprezentanţilor Universităţii din Bucureşti.



Theodor Hristea a fost membru în colectivul de etimologie al "Dicţionarului tezaur al Academiei Române", a colaborat la realizarea "Dicţionarului limbii române moderne" şi a "Dicţionarului explicativ al limbii române", ceea ce l-a impus ca un strălucit reprezentant al lingvisticii româneşti contemporane. Autor a peste 300 de recenzii, articole şi studii fundamentale, Theodor Hristea a scris, printre altele, "Probleme de etimologie" (1968), "Sinteze de limba română" (lucrare colectivă pe care a coordonat-o şi în care are, ca autor, cea mai importantă contribuţie, ediţia a III-a, 1984), "Probleme de cultivare şi de studiere a limbii române contemporane" (1994), "Limba română".

Trupul neînsufleţit al lui Theodor Hristea a fost depus la Biserica "Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan" din Capitală, iar slujba de înmormântare are loc vineri, de la ora 13:00, la Cimitirul "Buna Vestire".

Prof. dr Theodor Hristea s-a născut la 1 mai 1930 în comuna Dranic, judeţul Dolj. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti în 1955, unde a devenit, un an mai târziu, asistent (1956-1962), apoi lector (1962-1970), doctor în filologie (1968), conferenţiar (din 1970) şi profesor universitar titular la Catedra de limba română. După pensionare, a rămas profesor consultant, conducător de doctorat, la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, fiind, în acelaşi timp, profesor la Facultatea de ştiinţe ale Comunicării a Universităţii Ecologice din Bucureşti.

Remarcat încă din perioada studenţiei de Al. Rosetti, Iorgu Iordan şi Al. Graur, Hristea a urmat studii de specializare în domeniul lexicologiei la Moscova şi Leningrad (1961). A fost lector de limba şi literatura română în Cehoslovacia (Universitatea din Praga, 1965-1966), în Statele Unite ale Americii (University of Washington, Rochester University şi Boston College, 1967-1970) şi în Franţa (Université "Jean Moulin" de Lyon, Université de Saint Etienne).

×
Subiecte în articol: observator