x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A murit Ştefan Radof. Actorul avea 77 de ani

A murit Ştefan Radof. Actorul avea 77 de ani

28 Mar 2012   •   07:17
A murit Ştefan Radof. Actorul avea 77 de ani

Actorul Stefan Radof a murit, in aceasta dimineata, la Spitalul de Urgenta Floreasca, unde era internat de marti seara, la sectia de Terapie Intensiva. Purtatorul de cuvant al Spitalului Floreasca a mai spus ca Stefan Radof avea mai multe suferinte cronice.

In varsta de 77 de ani, Stefan Radof a avut o cariera de peste 50 de ani ca actor, scenarist si poet. Stefan Radof a fost cumnatul lui Emil Hossu, un alt mare actor care s-a stins din viata in urma cu doua luni de zile.

Radof a fost actor al Teatrului Nottara din anul 1965, iar printre spectacolele pe care le-a jucat se numara "Antigona" de Jean Anouilh, "Petru Rares" de Horia Lovinescu, "Viziuni flamande" de Michel de Ghelderode, "Hamlet" si "Timon din Atena" de W. Shakespeare, "Livada de visini" de A.P. Cehov si "Nora" de Ibsen.

De asemena, a lucrat la numeroase piese pentru Teatrul National Radiofonic si Teatrul National de Televiziune, iar, ca poet, Stefan Radof a publicat mai multe volume de versuri ("Casca de foc", "Iris", "Statui in iarba", "Soimul in iarna", "Efectul de sera"), dar si un volum-sinteza publicat in colectia "Poeti contemporani" la editura Eminescu, sub titlul "Soimul in iarna". Totodata, a publicat schite, eseuri si articole de specialitate si a scris mai multe scenarii de film si televiziune, printre care "Enigma din Testament" - dupa nuvela "Morminte" de Mihail Sadoveanu si "Crocodilul" dupa Dostoievski.

Actorul s-a ocupat si cu profesoratul si politica. In legislatura 1992-1996, Stefan Radof a fost senator de Ilfov, din partea Conventiei Democrate.

De asemenea, Radof a fost si conferentiar la Academia de Teatru si Film (1990-1994) si profesor la Academia de Arta, Universitatea Hyperion (1996 – 2000).

In 2004, Stefan Radof a fost decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei", in grad de Cavaler, de presedintele Ion Iliescu, "in semn de apreciere pentru indelungata si fructuoasa activitate artistica, pentru daruirea si talentul puse in slujba artei spectacolului si a teatrului romanesc".

Viata sa povestita de el insusi - Actorul si-a scris singur biografia, postata pe site-ul cinemagia.ro.

"Tatal meu a fost mic negustor in Bucuresti pana in anul 1949 cind a fost obligat sa-si radieze firma din motive lesne de inteles. In 1952 este arestat pe strada de securitate si condamnat politic de Tribunalul Militar - Bucuresti la doi ani munca silnica – canal…Dupa liberare devine muncitor la “Flacara Rosie', apoi pensionar pana in anul 1990 cind a decedat. N-a fost membru al nici unui partid. Mama a fost secretara steno-dactilografa in Ministerul de Razboi din 1941 pana in 1948 cind a fost data afara. Lucreaza sporadic pe unde poate si traumatizata de arestarea tatalui, apoi a mea se imbolnaveste foarte grav, dupa care sufera o operatie care-i va subrezi definitiv sanatatea. Se pensionaza medical in 1958 iar in 1974 moare, la numai 58 de ani. N-a fost membra a nici unui partid.

Cum se arata, dupa sansele care mi le-a oferit viata si dupa imprejurari, am practicat mai multe meserii, daca le pot numi astfel : hamal, vanzator, functionar, decorator, contabil si abia, destul de tarziu, la 30 de ani, am reusit sa-mi realizez visul care s-a infiripat inca de pe vremea cind eram elev al Colegiului National Sfantul Sava si unde, imediat dupa razboi, in sala acestui liceu functiona Teatrul National."

Debut in teatru la Piatra Neamt

"Mi-am inceput cariera la teatrul din Piatra Neamt de unde in toamna anului 1965, la indemnul eminentului om de teatru si regizor CORNEL TODEA cu care lucrasem si la televiziune, m-am prezentat la concursul organizat de teatrul C. I. NOTTARA. – condus la acea vreme de coplesitoarea personaliste a lui HORIA LOVINESCU, dramaturg de-o originalitate aparte, cu o vasta cultura si o aleasa boierie in spirit si-n gesturi – concurs pe care l-am castigat.




×