x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ACCIDENT MINA PETRILA / Raportul de expertiză, finalizat abia în februarie

ACCIDENT MINA PETRILA / Raportul de expertiză, finalizat abia în februarie

de Monalise Hihn    |    13 Dec 2008   •   00:00

Raportul de expertiză privind accidentul de la Mina Petrila, în care şi-au pierdut viaţa 13 persoane, ar putea fi gata la jumătatea lunii februarie.



În acest moment al cercetărilor, procurorii audiază persoanele care pot să furnizeze orice informaţii legate de producerea tragediei. Potrivit şefului Serviciului de Sănătate şi Securitate în Muncă Petroşani, Ileana Bodea, această fază a cercetărilor se apropie de sfârşit: "Practic, suntem pe final cu audierile, dar nu putem să întocmim procesul-verbal până când nu vom avea şi expertiza Insemex. De asemenea, mai trebuie să îi ascultăm pe Aurelian Necula şi pe Gheorghe Roşu, directorul, respectiv inginerul-şef pentru Sănătate şi Securitate în Muncă de la Mina Petrila".

EXPERTIZA
Directorul INSEMEX, Constantin Lupu, cel care conduce echipa de specialişti care lucrează la expertiză, declară că raportul de specialitate ar putea fi gata la mijlocul lunii februarie: "În prezent, analizăm o serie de documente, declaraţii şi probe, informaţii transmise din subteran din data de 15 noiembrie, dar şi din zilele de după accident. Sunt 18 persoane care lucrează la această expertiză, dar ni se vor alătura şi alţi specialişti. Mai bine analizăm de cât mai multe ori decât să tragem concluzii pripite". Practic, ancheta se desfăşoară pe trei planuri, toate verificările urmând să stabilească dacă pot fi trase la răspundere persoane pentru ucidere şi vătămare corporală din culpă sau pentru infracţiuni de protecţie a muncii. Procurorii au rolul să audieze martorii: mineri, salvatori, rude, specialişti, la care se adaugă şi reprezentanţi ai Minei Petrila şi ai CNH Petroşani. Pe de altă parte, inspectorii de muncă trebuie să întocmească un raport care să precizeze dacă au fost respectate normele de securitate a muncii. Specialiştii trebuie să efectueze expertiza tehnică în baza datelor adunate din subteranul minei Petrila, dar în prezent informaţiile sunt insuficiente pentru a se putea stabili cauzele exploziilor din data de 15 noiembrie. Abatajul în care a avut loc accidentul la data de 15 noiembrie este acum închis, alături de alte trei, pentru executarea unor lucrări de îndiguire. În prezent, cei 1.467 de mineri îşi pot desfăşura activitatea în doar două abataje de la mina Petrila. Dintre aceştia 1.072 lucrează în subteran.

×
Subiecte în articol: observator