x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Acord româno-moldovean pentru modernizarea justiţiei

Acord româno-moldovean pentru modernizarea justiţiei

de Violeta Fotache    |    20 Mai 2010   •   00:00

Miniştrii român şi moldovean de Justiţie, Cătălin Predoiu şi Alexandru Tănase, au semnat joi la Bucureşti acordul de cooperare şi planul de acţiuni comune iunie 2010-iunie 2011

Cooperarea dintre Ministerele Justiţiei din România şi Republica Moldova priveşte modernizarea administrării justiţiei ca serviciu public, consolidarea cooperării juridice internaţionale şi formarea profesională. "Am fost de acord că ferestrele de oportunitatea istorică nu stau deschise permanent. Ele se deschid, dar ele se mai şi închid periodic şi atunci când ele se deschid trebuie să acţionăm inteligent şi fără să ezităm. Există o oportunitate istorică pentru Republica Moldova privind calea europeană şi o oportunitate pentru România este de a sprijini acest parcurs şi aceste aspiraţii ale Republicii Moldova", a spus Cătălin Predoiu. "Este vorba despre coordonare şi de schimb de experienţă. Noi considerăm că avem de învăţat reciproc unii de la alţii şi de la experienţele pe care le avem fiecare în spaţiul lui juridic", mai spus Predoiu.

Înainte de semnarea acordului, cei doi miniştri au participat la deschiderea Conferinţei de cooperare regională în combaterea corupţiei. În declaraţia de presă prilejuită se semnarea cooperării, ministrul moldovean de Justiţie a recunoscut că fenomenul corupţiei este una dintre problemele-cheie în calea ţării sale spre integrare în Uniunea Europeană. "O preocupare aparte este, sigur, combaterea corupţiei, pentru că pune în pericol nu doar securitatea anumitor procese, dar pune în pericol funcţionarea instituţiilor democratice în ţară. În Republica Moldova problema corupţiei este una dintre problemele-cheie în calea noatră spre integrare în UE. Este deosebit de grav atunci când corupţia afectează justiţia. Afectarea justiţiei de corupţie de fapt înseamnă paralizarea întregului sistem de control al respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului", a spus ministrul moldovean. Şi ministrul nostru de Justiţie s-a poziţionat faţă de corupţia care afectează sistemele judiciare: "Nu poţi să-ţi pui problema unei acţiuni eficiente în combaterea corupţiei în societate, dacă nu te asiguri că sistemul judiciar nu are probleme de corupţie şi de integritate. Este, după părerea mea, o condiţie de bun-simţ şi care ţine de buna funcţionare nu numai a sistemului judiciar, dar şi a statului de drept în general". Predoiu a explicat că reacţia vehementă şi insistenţa Ministerului Justiţiei (MJ) asupra acestor aspecte nu este motivată de dorinţa de a culpabiliza sistemul în ansamblu său. "Este, dimpotrivă, motivată de grija de a păstra sistemul în afara acestor fenomene şi de a apăra pe cei care îşi fac treaba cu onestitate şi integritate în condiţii dificile", a spus Predoiu. El a arătat că în acest efort MJ vede în CSM, în asociaţiile profesionale şi în liderii instanţelor nişte parteneri, în ciuda polemicilor care mai apar.

Ministrul moldovean de Justiţie, Alexandru Tănase, a recunoscut rolurile României de "prieten" şi de " aliat important" al Republicii Moldova în parcursul său european.

"Este foarte important să ştim să păstrăm ceea ce este bun, să dezvoltăm şi să nu revenim la anumite relaţii pe care le-am avut şi din nefericire le-am cunoscut pe parcursul celor opt ani de guvernare comunistă. Vizita de la Bucureşti are un scop mai adânc decât simpla semnare a unui acord de cooperare între cele două ministere. Sigur că acest acord vine să acopere o serie întreagă de probleme şi subiecte de interes comun pe care le avem noi", a afirmat Alexandru Tănase.

La rândul său, Predoiu a mai spus că cele două guverne trebuie să sprijine sistemele judiciare, mai ales în perioade de criză, astfel încât să prioritizeze nevoile justiţiei şi ca acestea să nu-şi perturbe funcţionarea în situaţii de instabilitate economică sau politică.

×
Subiecte în articol: observator