x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Acuzatii - Primul membru CSM, urmarit penal

Acuzatii - Primul membru CSM, urmarit penal

de Violeta Fotache    |    11 Noi 2005   •   00:00
Acuzatii - Primul membru CSM, urmarit penal

Purtatorul de cuvant al Departamentului National Anticoruptie (DNA), Alina Tonigaru, a declarat ieri pentru Jurnalul National ca procurorii anticoruptie au declansat urmarirea penala impotriva judecatorului Maria Huza, membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Purtatorul de cuvant al Departamentului National Anticoruptie (DNA), Alina Tonigaru, a declarat ieri pentru Jurnalul National ca procurorii anticoruptie au declansat urmarirea penala impotriva judecatorului Maria Huza (foto), membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

ACUZATII. Maria Huza este acuzata de instigare la acordarea de credite sau de subventii cu incalcarea legii, precum si de fals in declaratii, in legatura cu modul in care a obtinut un apartament din fondul locativ de stat, ne-a spus Alina Tonigaru. Magistratul nu a fost inca audiat si, deocamdata, el nu poate fi suspendat din functiile detinute, deoarece procurorii nu au pus inca in miscare actiunea penala. Maria Huza si-ar fi cumparat un apartament in centrul Capitalei, cu dobanda subventionata de stat, din fondul destinat tinerilor casatoriti. In momentul cumpararii, Maria Huza ar fi detinut o casa la Slatina, fapt pe care ar fi omis sa-l mentioneze in declaratia pe proprie raspundere ceruta de lege si inclusa in dosarul de obtinere a apartamentului. Ulterior, Huza si-ar fi vandut casa cu 150.000 de euro, dar si-ar fi pastrat locuinta subventionata. In dosar mai sunt acuzati de abuz in serviciu fostul viceprimar al Sectorului 1, Ioan Todiras, si fostul sef al Serviciului locativ, Mircea Catanescu, care ar fi dispus atribuirea locuintei Mariei Huza. Cazul a fost in analiza CSM, dar Consiliul a hotarat in februarie sa astepte rezultatele verificarilor procurorilor.

REACTIE. Contactat ieri, judecatorul Huza ne-a declarat: "Sunt uluita. De-a dreptul blocata. Era normal sa fiu si eu chemata sa mi se ia o declaratie, sa mi se puna in vedere si nu sa aflu din presa. Nu am motive sa-mi dau demisia cat n-am gresit cu nimic. Nu am beneficiat de nici o subventie, am achitat dobanda de 20 la suta, desi legea prevede numai 5 la suta. Nu am ascuns niciodata casa din Slatina. Chiar este un abuz ceea ce se intampla". Consiliul Superior al Magistraturii a aflat ieri tot din presa de inceperea urmaririi penale impotriva judecatorului Huza. Seful Consiliului, Dan Lupascu, s-a abtinut ieri de la orice comentariu.

×
Subiecte în articol: observator huza