Inscrierile pentru intrarea in anul I de studii universitare de licenta incep luni la majoritatea institutiilor de invatamant superior de stat, concursul de admitere constand, la multe facultati, in probe scrise, in timp ce altele vor departaja candidatii dupa media de la bacalaureat.
Universitatea Politehnica Bucuresti (UPB) organizeaza concurs de admitere in anul I de studii universitare de licenta (cursuri de zi) cu durata de patru ani in cadrul a 15 facultati. Candidatii se pot inscrie in perioada 16 - 21 iulie, concursul de admitere urmand sa se desfasoare in 23 si 24 iulie.
Cifra de scolarizare pentru anul universitar 2012-2013 este de 4.750 de locuri finantate de la bugetul de stat in acest an, dar si locuri cu taxa, a precizat, pentru MEDIAFAX, rectorul UPB, Mihnea Costoiu.
Admiterea va avea loc pe baza a doua probe scrise (test grila) pentru opt dintre facultati sau dupa sustinerea unei probe orale-interviu si pe baza rezultatelor examenului de bacalaureat pentru celelalte sapte.
Test grila vor da candidatii care se inscriu la facultatile Energetica, Automatica si Calculatoare, Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei, Inginerie Mecanica si Mecatronica, Transporturi, Inginerie Aerospatiala, Inginerie in Limbi Straine si Stiinte Aplicate.
Pentru inscrierea la Facultatea de Inginerie in Limbi Straine este necesar un certificat de competenta lingvistica, eliberat de institutii abilitate sau de Departamentul de Limbi Moderne din UPB, in urma unui test care va fi sustinut in 20 iulie.
Candidatii pot fi admisi pe baza rezultatelor examenului de bacalaureat si a unui interviu la facultatile Inginerie Electrica, Ingineria si Managementul Sistemelor Tehnologice, Ingineria Sistemelor Biotehnice, Stiinta si Ingineria Materialelor, Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor, Inginerie Medicala, Antreprenoriat, Ingineria si Managementul Afacerilor.
Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei organizeaza cursuri si in limba engleza, la toate programele de studiu, in conditii ce vor fi stabilite la inceputul anului universitar.
Candidatii pot afla informatii despre admiterea la UPB de pe site-urile universitatii - www.upb.ro sihttp://admitere.upb.ro.
La Universitatea Bucuresti (UB), inscrierile pentru admiterea in anul I la studii de licenta, programate initial in perioada 9 - 15 iulie, au fost prelungite cu cateva zile.
UB are disponibile 4.650 de locuri pentru anul I de studii de licenta, in 20 de facultati.
Universitatea propune trei modalitati de admitere, respectiv pe baza mediei de la bacalaureat, prin formula mixta "proba scrisa plus bacalureatul" si prin examen scris, au anuntat reprezentantii institutiei de invatamant superior.
Modalitatea de admitere variaza in functie de forma de invatamant, domenii si specializari.
Astfel, pe baza mediei de la bacalaureat se va putea intra la facultatile de Administratie si Afaceri (Administratie publica, Administrarea afacerilor, Marketing), Biologie (Biologie, Biochimie, Ecologie si protectia mediului), Filosofie, Geografie (Geografie-Bucuresti ID, Geografia turismului – ID, Geografia mediului- ID), Geologie (Inginerie geologica, Geofizica), Istorie (Istorie, Istoria artei, Istorie – Sighisoara, Istorie), Limbi si Literaturi Straine (Filologie Clasica, Rusa, Slave, Maghiara, Rromani, Studii iudaice, Limbi moderne aplicate), Psihologie si Stiintele Educatiei (Pedagogie, Psihopedagogie speciala) si Teologie ortodoxa (Didactica, Asistenta sociala).
Admiterea prin examen scris sau test grila va fi organizata la Drept (IF, ID - probe scrise la disciplinele Limba romana si Economie), la Jurnalism si Stiintele Comunicarii (Jurnalism, Comunicare si Relatii publice, Publicitate, Jurnalism, Comunicare si relatii publice ID - proba scrisa din Limba romana si Creativitate si expresivitate), la Litere (Comunicare si Relatii Publice IF - proba scrisa de patru ore la Limba Romana si o Limba Straina), la Limbi si Literaturi Straine (Engleza, Franceza , Germana, Neerlandeza, Spaniola, Italiana, Portugheza , Araba, Chineza, Japoneza, Turca, Traducere si interpretare - Engleza, Germana, Franceza, Spaniola, Italiana, Rusa - o proba scrisa de patru ore din doua discipline), si la Psihologie (Psihologie IF - o proba scrisa din tematica).
Pentru anumite forme de invatamant, domenii si specializari, majoritatea facultatilor din UB propun formula mixta de admitere, cu o proba scrisa si media de la bacalaureat sau notele de la disciplinele de la bacalaureat relevante pentru domeniul ales de candidat, fiecare cu o anumita pondere. Aceste facultati sunt: Chimie (Chimie, Biochimie tehnologica, Radiochimie, Chimia mediului), Fizica (Fizica, Fizica in limba engleza, Fizica medicala , Biofizica, Fizica Informatica, Fizica tehnologica), Geografie (Geografie Bucuresti, Geografia turismului Bucuresti, Planificare teritoriala Bucuresti, Hidrologie si Meteorologie Bucuresti, Cartografie Bucuresti, Geografia Turismului Drobeta Turnu Severin, Geografia turismului Sighisoara, Geografia Turismului Calimanesti, Planificare teritoriala Drobeta Turnu Severin, Geografia mediului Bucuresti), Geologie, Limbi si Literaturi Straine (Studii americane), Litere (Limba si literatura romana – Limba si literatura straina, Etnologie, Studii europene, Asistenta manageriala si secretariat, Asistenta manageriala si secretariat - Crevedia, Comunicare si relatii publice IFR, Stiinte ale informarii si documentarii), Matematica si Informatica (Matematica, Matematici aplicate, Matematica Informatica, Informatica, Tehnologia informatiei, Informatica ID), Psihologie si Stiintele Educatiei (Pedagogia invatamantului primar si prescolar IF), Sociologie si Asistenta sociala (Sociologie , Antropologie, Resurse Umane, Asistenta Sociala, Asistenta Sociala ID), Stiinte Politice (Stiinte Politice, Stiinte Politice in limba engleza, Stiinte Politice in limba franceza, Studii de Securitate – cu module optionale in Limba Romana, Engleza, Franceza), Teologie Baptista, Teologie Ortodoxa (Teologie Ortodoxa Pastorala, Arta Sacra), Teologie Romano-catolica si Asistenta sociala.
Ponderea bacalaureatului la calcularea mediei de admitere difera de la facultate la facultate, intre 20% si 70%.
Alte informatii despre admiterea 2012 la UB se gasesc la http://admitere.unibuc.ro/infoadmitere/studii-universitare-de-licenta.
La Academia de Studii Economice (ASE) Bucuresti, inscrierile pentru programele de licenta la forma de invatamant la distanta incep luni, 16 iulie, iar cele pentru invatamantul cu frecventa sunt programate in perioada 17-21 iulie, potrivit site-ului institutiei.
Evaluarea candidatilor se va face exclusiv pe baza mediei obtinute la examenul de bacalaureat. "In cazul in care exista mai multi candidati cu aceeasi medie cu cea a ultimului loc finantat, acestia vor fi departajati aplicandu-se, in ordine, urmatoarele criterii: 1 - nota obtinuta la proba scrisa la limba si literatura romana/materna de la examenul de bacalaureat; 2 - nota obtinuta la proba orala la limba si literatura romana/materna de la examenul de bacalaureat. In cazul in care exista mai multi candidati cu punctaj general egal cu cel al ultimului loc repartizat la taxa, vor fi toti admisi", se precizeaza in metodologia de organizare si desfasurare a concursului de admitere.
ASE Bucuresti are disponibile, la cele 11 facultati ale sale, 2.700 de locuri.
Alte detalii despre admitere se gasesc la adresa de internet http://campus-virtual.ase.ro/Licenta/licenta/index-licenta.asp.
La Universitate de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, inscrierile pentru admitere au loc in perioada 16 - 22 iulie.
Repartizarea celor 800 de locuri finantate de la buget este: Medicina - 430 de locuri, Medicina Dentara - 130 de locuri, Farmacie - 125 de locuri, Moase si Asistenta Medicala Generala - 75 de locuri, alte specializari (Balneofizioterapie, Laborator clinic, Radiologie si Imagistica, Tehnica Dentara, Asistenta Dentara, Asistenta de Farmacie) - 40 de locuri, precizeaza reprezentantii universitatii.
La toate facultatile, candidatii vor sustine o proba scrisa, in 25 iulie.
Pentru alte informatii legate de admitere, candidatii pot consulta pagina de internet a universitatii (http://umf.ro/index.php/ro/admitere.html).
Pentru 2012-2013, la invatamantul superior de stat au fost aprobate, la nivel national, 62.400 de granturi pentru ciclul de studii universitare de licenta, 35.600 de granturi pentru ciclul de studii universitare de master si 3.000 de granturi pentru studiile de doctorat, potrivit cifrelor de scolarizare de guvern in 24 mai.
Anul universitar 2012-2013 va fi, astfel, primul in care sunt alocate granturi (bani), si nu locuri, la admiterea in anul I de studii.
Oficialii Ministerului Educatiei precizau, in aprilie, ca granturile de studiu se pot fractiona, in conditiile respectarii capacitatii de scolarizare. "De exemplu, o universitate care primeste o mie de granturi le poate da toate pentru locurile bugetate sau le poate fractiona. Altfel spus, pot fi date 500 de granturi pentru locurile bugetate, iar restul pentru locurile cu taxa, dar la care facultatea poate contribui cu o anumita suma, iar studentul, cu restul. In schimb, universitatile nu vor mai putea percepe taxe mai mici decat costurile reale", au explicat atunci oficialii ministerului.
Anul trecut, pentru studii universitare de licenta au fost 62.850 de locuri, pentru masterat - 35.600 de locuri, iar pentru doctorat - 3.500.