x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Adrian Năstase, la recursul în dosarul Trofeul Calităţii: "Nu sunt probe împotriva mea. Achitarea este soluţia firească"

Adrian Năstase, la recursul în dosarul Trofeul Calităţii: "Nu sunt probe împotriva mea. Achitarea este soluţia firească"

16 Mai 2012   •   08:17
Adrian Năstase, la recursul în dosarul Trofeul Calităţii: "Nu sunt probe împotriva mea. Achitarea este soluţia firească"

UPDATE 15:30 - Cererea avocatilor fostului premier Adrian Nastase, de recuzare a procurorului de sedinta in procesul "Trofeul calitatii", a fost respinsa, informeaza Agerpres. Dupa respingerea cererii de recuzare, dezbaterile din proces au fost suspendate, deoarece avocatii au solicitat sa le fie pusa la dispozitie incheierea de sedinta prin care le-a fost respinsa cererea de recuzare.

Urmeaza ca avocatii sa faca si alte solicitari instantei, printre care o exceptie de neconstitutionalitate si o alta prin care contesta componenta completului de judecata.

UPDATE 11:13 - Completul de cinci judecatori al instantei supreme care dezbate recursul in dosarul "Trofeul calitatii" a admis solicitarea avocatilor lui Adrian Nastase de judecare a unei cereri de recuzare a procurorului DNA prezent in aceasta cauza.

Unul dintre avocatii lui Adrian Nastase, Corneliu Liviu Popescu, a facut, la ultimul termen de judecata, mai multe cereri si a invocat mai multe exceptii. Una dintre cererile avocatului a vizat recuzarea procurorului DNA Elena Matiesescu.

Printre motivele prezentate pe larg miercuri, in timpul sedintei de judecata, avocatul a aratat ca se impune recuzarea si, respectiv, inlocuirea procurorului Elena Matiesescu cu un alt magistrat DNA, pe motiv ca aceasta a participat si la judecata de fond, ca procuror desemnat, si pentru ca a formulat, motivat si semnat recursul in acest caz, cerand inasprirea pedepsei in cazul lui Adrian Nastase.

..........................

Astazi, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, are loc un nou termen in dosarul "Trofeul Calitatii", in care este judecat fostul premier Adrian Nastase.

"Eu sunt convins ca si dumneavoastra sunteti convinsi ca finalul va fi unul fericit sau nefericit pentru cei care au trimis dosarul acesta la instanta. In mod evident, achitarea este solutia fireasca. Vor fi probabil dezamagiti procurorii care au trimis 900 de martori aici, cei doi judecatori care au facut o motivare de stil stalinist si sunt convins ca acect complet de cinci va vedea mai atent aceste lucruri. Nu exista o fapta, iar in motivarea hotararii la prima instanta se spune foarte clar ca nu exista nici un fel de probe directe impotriva mea", a declarat Nastase.

In 30 ianuarie 2012, fostul premier a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, in dosarul "Trofeul calitatii", in care este acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

Dupa anuntarea deciziei de condamnare in dosarul "Trofeul calitatii", Adrian Nastase declara ca sentinta este una "politica", "murdara" si isi exprima convingerea ca lucrurile vor fi corectate in recurs.

Decizia in dosarul "Trofeul calitatii" a fost luata cu majoritate de voturi, unul dintre cei trei judecatori considerand ca Adrian Nastase trebuie achitat, pe motiv ca fapta nu exista.

Cei doi judecatori care au decis condamnarea lui Adrian Nastase la doi ani de inchisoare cu executare au aratat, in motivarea deciziei din 30 ianuarie, ca activitatea infractionala din dosarul "Trofeul calitatii" reprezinta un caz de coruptie la cel mai inalt nivel, protagonist fiind unul dintre cei mai importanti exponenti ai clasei politice romanesti.

"In acest context, in majoritate, Curtea constata ca activitatea infractionala ce a facut obiectul prezentei cauze reprezinta fara indoiala un caz de coruptie la cel mai inalt nivel, prin implicarea unui personaj care nu era un simplu presedinte de partid, ci unul dintre cei mai importanti exponenti ai clasei politice romanesti, presedinte al celui mai mare partid politic la nivelul anului 2004, prim-ministru in functie si candidat cotat cu sanse reale (daca nu chiar cu cele mai mari) la cea mai inalta demnitate a statului roman", au notat judecatorii in motivare.

Acestia au precizat ca in cauza nu este vorba despre o simpla finantare ilegala a unei campanii electorale, care - pare a fi de notorietate - este un fenomen obisnuit in Romania, ci despre punerea la dispozitia lui Adrian Nastase a unor fonduri ilicite considerabile - de patru ori mai mari decat cele declarate oficial pentru intreaga campanie electorala a acestui candidat.

Obtinerea acestor fonduri nu ar fi fost posibila fara implicarea nemijlocita in activitatea infractionala a unei institutii publice, conduse de Paula Irina Jianu, "personaj aflat in sfera de influenta" a lui Adrian Nastase si a familiei acestuia.

In acelasi dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), a fost condamnata la sase de inchisoare si cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsa la care i s-a aplicat un spor de un an, astfel ca aceasta va executa, daca sentinta va ramane definitiva, sapte ani de detentie.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL si sotii Marian Ioana si Bogdan Popovici au primit fiecare cate sase ani de detentie, la care s-a aplicat un spor de un an, astfel ca pedeapsa finala care ar urma sa fie executata este de sapte ani.

Adrian Nastase a fost trimis in judecata in acest dosar in ianuarie 2009, fiind acuzat de folosirea influentei sau a autoritatii functiei de presedinte al unui partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

Potrivit rechizitoriului, in cursul anului electoral 2004, ISC, sub conducerea Irinei Jianu, "a initiat organizarea unui simpozion intitulat Trofeul calitatii in constructii". "In realitate, simpozionul reprezenta un cadru in care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strangerea unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala a inculpatului Adrian Nastase", potrivit DNA.

×