Lucrarea in bronz ce-l reprezinta pe celebrul poet al "repetabilei poveri' a fost realizata de sculptorii Ion Deac Bistrita, Dragos Neagoe si Constantin Marinete. Poetul Adrian Paunescu se numara printre marile personalitati care, o mare parte a vietii lor, au trait si creat pe teritoriul sectorului 2, locuind nu departe de statuia din parcul Icoanei.
Acesta este unul din principalele motive care l-au determinat pe primarul Neculai Ontanu, un admirator al talentatului poet disparut, sa decida instalarea bustului lui Adrian Paunescu, in centrul Capitalei, in parcul Gradina Icoanei.
La festivitatea de dezvelire a statuii poetului au fost prezente numeroase personalitati ale vietii culturale romanesti, scriitori, membri ai familiei, prieteni.
Fondatorul cenaclului "Flacara', poetul, ziaristul si omul politic Adrian Paunescu, s-a stins din viata pe 5 noiembrie 2010, la 67 de ani. Unul dintre cei mai prolifici autori romani contemporani, Paunescu a devenit celebru ca organizator al Cenaclului Flacara, dar si ca redactor sef al saptamanalului "Flacara' care a influentat si a schimbat destinele mai multor generatii. Autorul a peste cincizeci de carti, in majoritate volume de versuri, Paunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeti romani contemporani. Cartile sale au fost editate intr-un tiraj record de peste un milion de exemplare.