De vreo trei secole, de când bate clopotul la Biserica Sf. Pantelimon, cartierul cu acelaşi “hram” n-a mai văzut atâta densitate de candidaţi pe kilometru pătrat. De la “capătu” lu” ‘14 până la Obor, cartierul este împodobit cu afişele electorale ale candidaţilor din colegiul 4 pentru Senat şi colegiile 6, 7 şi 8 pentru deputaţi. În fapt, după cum zice el, un candidat, “Pantelimonul, cel mai cunoscut cartier din România, îşi trimite omul în Parlament”.
Alegerile parlamentare în sistem uninominal îi supun pe unii dintre candidaţii din cartierul bucureştean Pantelimon la exerciţii de memorie, dar şi de imaginaţie, pentru a-şi evidenţia apartenenţa la această zonă a Capitalei. Mulţi mizează pe noul tip de vot pentru a face istorie. A cui istorie? A propriului orgoliu. Apoi, chiar dacă nu vor lua girul cetăţeanului nu va fi o problemă. Ochiul vecinului l-a văzut, l-a citit...poate l-a reţinut. Peste patru ani are o nouă şansă!
Liberalul Ştefan Szobotka, născut la Reghin, spune că este pe jumătate bucureştean. Asta pentru „şi-a făcut studiile în Capitală”. Mărturisirea vine telefonic, omul fiind apelat la numărul pe care şi l-a afişat prin cartierul Pantelimon, pe bannerele de campanie. “Cocoţat” pe un bloc de pe şoseaua Vergului, stimulează orgoliul locuitorilor din colegiul 7 pentru deputaţi prin sloganul “Pantelimonul, cel mai cunoscut cartier din România, îşi trimite omul în Parlament” iar din fotografie aspirantul la deputăţie zâmbeşte spre calea ferată dezafectată dintre bulevardul Basarabia şi Parcul Morarilor.
Democrat-liberala Anca Boagiu este originară din Constanţa... Şi în judeţul de baştină există un Pantelimon, o comună cu numele ăsta, dar ea s-a lăsat atrasă de “mirajul” periferiei Capitalei. Oricum, nu pe mândria locală pare să mizeze Anca Boagiu pentru un loc în Senat, ci pe spiritul european al alegătorilor din Pantelimon. De ce am vota-o pe fosta deţinătoare a portofoliilor Transporturilor şi Integrării? “Pentru că Europa e acasă”, răspunde candidata la Senat, de pe afişele lipite pe stâlpi.
În colegiul 7 pentru deputaţi, PD-L l-a trimis pe Cristian Atănăsoaei, notar, despre care operatorul de la linia Telverde a PD-L Sector 2 spune că a trăit vreo trei ani în America. Alegătorilor din cartierul Pantelimon candidatul le promite, deocamdată doar pe afişe electorale, “Domnia legii, nu a demnitarilor!”.
Medicul Popa, Şerban Nicolae nu şi-a împodobit cu afişe electorale fostul loc de muncă, Uzina Mecanică Fină, de lângă Obor. Nu pentru că nu ar fi vrut, ci pentru că din ea au mai rămas doar clădirea centrală de birouri şi scheletele halelor. Căminele muncitorilor au fost văruite, dotate cu aer condiţionat şi transformate în hotel de către un investitor. Doar un banner cu fostul salariat al uzinei se suprapune pe silueta fabricii, dar de gardurile din jurul şantierului de la Mecanică Fină profită din plin afişele candidatului PNG-CD în colegiul 8 pentru deputaţi, Viorel Tudorache. Pe câte-un stâlp, mai stingher, candidatul PRM în colegiul 8 pentru deputaţi, Mihăiţă Vîrză, se exprimă mai laconic, dar hotărât: “Tu decizi !”
Un colegiu “mai la vale”, PNG-CD a trimis-o în bătălia pentru Pantelimon pe ziarista Mirela Ceanu. Sau Mariana Ceanu, după numele cu care apare pe afişele electorale din colegiul 7 pentru deputaţi. Pe bannerele din intersecţiile Pantelimonului, candidata la deputăţie apare alături de Dan Diaconescu, de la OTV, care îi pune o vorbă bună pe lângă telespectatorii fideli din cartier: “O susţin pe Mariana Ceanu, deputat în Colegiul 7”.
Dar nu toţi candidaţii au bannere şi afişe electorale peste tot. UDMR şi-a trimis candidaţi la toate colegiile din Pantelimon, dar afişajul electoral al maghiarilor este insesizabil pe străzile cartierului. Dintre partidele parlamentare, nici PRM nu se prea vede bine prin Pantelimon. PNG-CD, în schimb, deşi partid neparlamentar, este omniprezent, “ţinând pasul” cu PSD, PD-L şi PNL.
În total, 25 de politicieni se luptă pentru cele patru colegii de parlamentari din cartierul Pantelimon, potrivit listelor Biroului Electoral Central.
Citește pe Antena3.ro