x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Aliaţi impotriva schimbărilor climei

Aliaţi impotriva schimbărilor climei

de Anca Aldea    |    22 Mai 2007   •   00:00
Aliaţi impotriva schimbărilor climei
Sursa foto: TIMOTHY A. CLARY/

Toate comunităţile - mici şi mari - din lume ar trebui să ia măsuri proprii pentru combaterea incălzirii globale. Acesta a fost mesajul unei reuniuni de patru zile organizate la New York săptămăna trecută.


Primarii celor mai mari 40 de oraşe din lume s-au intălnit la New York pentru a discuta asupra problemelor apărute privind protecţia climei. La reuniune au participat delegaţii din toate colţurile lumii, de la Sydney (Australia) pănă la Bogota (Columbia). Edilii metropolelor au incercat să facă schimb de experienţă, mai ales in contextul in care trei sferturi dintre rezervele de energie mondiale se consumă in marile oraşe, relatează pagina online a Deutsche Welle in limba romănă.


STRATEGII.
Organizatorii de la New York nu au invitat la reuniune doar politicieni şi administratori, ci şi experţi din sferele economice. Pentru ca impreună să poată dezvolta strategii concrete privind viitorul politicii energetice din metropolele lumii. Sau, după cum afirma in prima zi a dezbaterilor ministrul Mediului din landul Berlin, Katrin Lompscher, primarii celor 40 de metropole ar trebui să inţeleagă că "nu pot aştepta deciziile Naţiunilor Unite sau ale Băncii Mondiale pentru a găsi soluţii la problemele cu care se confruntă". La capătul celor patru zile ale reuniunii din Statele Unite, edilii au căzut de acord asupra unor colaborări strănse in privinţa măsurilor care trebuie luate pentru combaterea incălzirii globale.


O PROBLEMĂ GLOBALĂ. "Toate oraşele au nevoie de sprijin, de cooperare şi de angajamente financiare pentru a face faţă noilor provocări reprezentate de fenomenul incălzirii globale", a declarat Ken Livingstone, primarul Londrei, solicităndu-le participanţilor la reuniune să găsească impreună soluţii viabile la această problemă.
Prezent la dezbateri, fostul preşedinte al Statelor Unite Bill Clinton le-a amintit celor 40 de primari de metropole că "schimbările climatice reprezintă o problemă globală, pentru care ar trebui acţionat, in primul rănd, in interior, pe plan local".



Clinton vs gazele cu efect de seră

In timp ce la New York cei 40 de primari ai celor mai mari oraşe ale lumii discutau zilele trecute despre pericolele pe care le provoacă incălzirea Terrei, fostul preşedinte american Bill Clinton a anunţat iniţierea unui program de eficientizare a energiei şi de reducere a gazelor cu efect de seră. In august 2006, fostul lider de la Casa Albă a pus bazele unei fundaţii - Iniţiativa Clinton pentru Climă (CCI), care se ocupă cu lupta impotriva fenomenului de incălzire globală. El a colaborat indeaproape cu grupul celor 40 de edili metropolitani pentru "dezvoltarea şi implementarea unei serii de acţiuni care să accelereze reducerea gazelor cu efect de seră", se arată pe website-ul fundaţiei. In timpul discuţiilor de la New York, Bill Clinton a solicitat tuturor primarilor, proprietarilor de clădiri, băncilor şi companiilor de energie să-şi reducă emisiile dioxidului de carbon in atmosferă.

×
Subiecte în articol: verde! new york