UDMR a lansat o pagina de internet pentru strangerea de semnaturi impotriva condamnarii UDMR-istului Marko Attila la trei ani de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in cazul restituirii ilegale a cladirii Colegiului Szekely Miko din Sfantu Gheorghe catre Eparhia Reformata din Ardeal.
Portalul www.13020.ro isi propune sa informeze opinia publica asupra cazului condamnarii UDMR-istului Marko Attila si sa stranga semnaturi impotriva a ceea ce initiatorii numesc 'nedreptatea impotriva maghiarilor'. Sub sloganul 'Protesteaza impotriva nedreptatii – semneaza si tu! Ei pot lua orice. Ei pot inchide pe oricine!' initiatorii instiga la nerespectarea unei sentinte judecatoresti si incearca sa puna presiune pe instantele superioare care ar putea mentine sentinta de fond in acest dosar prin care UDMR-istii Marko Attila si Marosan Tamas au fost condamnati la trei ani de inchisoare.
Printre initiatorii acestui demers se numara Tamas Sandor, presedintele UDMR Covasna si Presedinte al CJ Covasna, Antal Arpad Andras, primarul municipiului Sfantu Gheorghe si presedinte UDMR Sfantu Gheorghe, si europarlamentarul UDMR Winkler Gyula.
Semnatarii sunt indemnati sa semneze urmatoarea declaratie: 'Protestez impotriva etatizarii fortate a colegiului Szekely Miko! Sprijin pe Marko Attila si Marosan Tamas care au fost condamnati la 3 ani inchisoare pe nedrept! Resping cu hotarare atacurile asupra comunitatii maghiare!'
In legatura cu acest subiect prefectul judetului Covasna, dr. Codrin Munteanu, a afirmat ca tema 'renationalizarii' de catre statul roman a cladirii in care functioneaza Colegiul 'Szekely Miko' din Sfantu Gheorghe, promovata de un grup de protestatari, este falsa si risca sa creeze in mod artificial tensiuni sociale. Prefectul a facut aceasta declaratie dupa ce mai mulsi preoti maghiari au facut apel la maghiari sa se adune in fata liceului Szekely Miko pentru a protesta fata de 'renationalizarea' cladirii Colegiului Szekely Miko.
Miezul problemei insa nu este nici pe departe cladirea Colegiului Szekely Miko ci condamnarea unui UDMR-ist. Liderii UDMR se tem ca acest dosar poate constitui un precedent in condamnarea politicienilor UDMR si se folosesc de electoratul lor pentru a transforma acest caz intr-un scandal etnic. In dorinta lor de a-si proteja un coleg de partid liderii UDMR nu au nicio problema in a crea un scandal interetnic total artificial, fortand opinia publica a comunitatii maghiare sa puna presiune pe instantele de judecata.
Sursa: Articol semnat si publicat de Dan Tanasa pe blogul personal