Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, a declarat intr-un interviu acordat MEDIAFAX ca a avut acelasi sentiment ca ambasadorul SUA in ceea ce priveste oamenii de afaceri francezi care au venit si i-au spus "ceea ce a spus ambasadorul american".
"Am avut acelasi sentiment ca ambasadorul american", a spus Henri Paul.
"Mi-au spus ce a spus ambasadorul american. Adica mi-au spus ca au existat cazuri de coruptie", a adaugat el. Intrebat daca a fost vorba despre cereri explicite de mita el a spus: "Da. Eu le-am spus: «Uitati, mergeti si spuneti asta la politie. Duceti-va si adresati-va justitiei. Eu nu sunt nici politia, nici justitia». Si oricum, ceea ce este clar este faptul ca Franta a semnat toate conventiile internationale contra spalarii banilor, contra traficului... Deci, noi nu dam niciodata mita. Niciodata. Nu putem. Nu este deontologia intreprinderilor franceze. Intreprinderile franceze care au venit in Romania vor sa fie exemplare. Si sunt exemplare", sustine el.
Ambasadorul a precizat ca nu stie daca in cele din urma firmele franceze s-au adresat politiei.
"V-am spus si repet: nu sunt eu politia si nici justitia. Insa in orice caz, cred ca ambasadorul american a fost foarte curajos sa spuna acest lucru. Si mai cred ca este foarte bine ca a spus. Stiti, e mult mai usor pentru el decat pentru mine sa spuna asta", a explicat diplomatul francez.
"Franta aici este o tara europeana ca toate celelalte. Spun ca romanii iubesc, desigur, Franta, dar iubesc si Statele Unite. Dar Franta nu are in Romania aceeasi imagine pe care o au Statele Unite. Noi avem imaginea unei surori, unui prieten, a unui aliat. Statele Unite au imaginea unei puteri mondiale foarte puternice. Asa cred eu", a spus el.
Ieri, Raymond Brenden, Presedintele Camerei de comert Romano-Britanice, a avut cuvinte similare despre coruptia din Romania. El a afirmat ca primeste plangeri din partea membrilor Camerei privind cazuri de coruptie in Romania si ca nivelul coruptiei nu s-a schimbat in ultimii ani. "Cred ca este scandalos sa trebuiasca sa dai mita pentru un doctor. (...) Este inacceptabil ca pentru actiunile de rutina sa fie nevoie sa dai mita", a spus Brenden.
Mark Gittenstein, Ambasadorul SUA, a criticat in repetate randuri, cu severitate, coruptia institutionalizata din Romania. Acum o saptamana, el declara pentru Mediafax: "Coruptia este o problema aici, dar nu numai coruptia, ci si faptul ca procesul de luare a deciziilor nu este in mod constant previzibil si transparent. Companiile, atunci cand iau decizia de a face o investitie de 100, 150, 200 de milioane de dolari intr-o tara ca Romania vor sa stie ca evolutia investitiilor lor este una previzibila si ca deciziile care au impact asupra acestor investitii sunt previzibile. Toti ambasadorii din tara aceasta au primit aceleasi plangeri ca si mine. De exemplu: "De ce a fost aceasta licitatie amanata? De ce nu mi-am primit rambursarea de TVA asa cum mi s-a promis? De ce nu primesc ajutor de stat daca indeplinesc toate conditiile? De ce este atat de complicat sa soliciti fonduri structurale?
Dar nu este intotdeauna o problema legata de coruptie. Uneori este pur si simplu vorba despre incompetenta, de faptul ca oamenii care iau decizii nu au mai facut niciodata acest lucru." (V.Z.)