x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ana Birchall cere convocarea Comisiei de buget pe problema creditelor în franci elveţieni

Ana Birchall cere convocarea Comisiei de buget pe problema creditelor în franci elveţieni

de Agerpres    |    18 Ian 2015   •   12:52
Ana Birchall cere convocarea Comisiei de buget pe problema creditelor în franci elveţieni

Deputatul social-democrat Ana Birchall solicită convocarea Comisiei pentru buget-finanţe a Camerei Deputaţilor pentru susţinerea soluţiilor propuse de ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, în urma discuţiilor cu reprezentanţii Băncii Naţionale şi pentru promovarea altor măsuri legislative pentru ajutorarea celor afectaţi de fluctuaţiile cursului de schimb al francului elveţian.

"Am solicitat biroului Comisiei pentru buget-finanţe a Camerei Deputaţilor să convoace în cel mai scurt timp membrii comisiei pentru a susţine soluţiile propuse de ministrul Finanţelor, domnul Darius Vâlcov, în urma discuţiilor cu reprezentanţii BNR şi pentru promovarea altor măsuri legislative complementare pentru ajutorarea celor afectaţi de fluctuaţiile cursului de schimb al francului elveţian", a precizat Ana Birchall într-un comunicat de presă remis duminică AGERPRES.

În opinia sa, este imperativ ca toate părţile implicate să se aşeze la aceeaşi masă pentru găsirea de soluţii echilibrate care pot fi puse în practică.

"Amendarea OUG nr. 46/ 2014 privind re-scadenţarea creditelor prin majorarea plafonului de la 2.200 lei brut la 2.500 lei net este un prim pas pentru ajutorarea a peste 80% dintre cei care au credite în franci elveţieni", a declarat deputatul PSD Ana Birchall.

"Această măsură susţinută complementar de adoptarea proiectului de lege pe care l-am iniţiat privind conversia creditelor din monede străine în moneda naţională având la bază Directiva Europeană 2014/17/UE a Parlamentului European şi a Consiliului privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidenţiale şi de modificare a Directivelor 2008/48/CE şi 2013/36/UE şi a Regulamentului (UE) nr. 1093/2010, precum şi a altor facilităţi fiscale cum ar fi reducerea impozitului pe venit până la 900 de lei oferă tuturor românilor ameninţaţi că îşi vor pierde agoniseala de o viaţă datorită creşterii ratelor bancare exclusiv din cauza fluctuaţiilor de schimb valutar, soluţii responsabile, care pot fi puse în practică, nu soluţii demagogice şi politicianiste", a mai susţinut Ana Birchall.

Deputatul PSD face un apel către băncile care au în portofoliu credite în franci elveţieni să vină în regim de urgenţă cu măsuri concrete de ajutorare reală a cetăţenilor.

Rescadenţarea şi programele proprii ale băncilor de conversie şi anihilare a efectelor aprecierii puternice a francului elveţian în raport cu moneda naţională sunt două soluţii pentru problema celor cu credite în franci elveţieni, identificate în urma întâlnirii de vineri a ministrului Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, cu conducerea Băncii Naţionale.

×