Problemele din sistemul de educatie par a nu avea sfarsit. Nenumaratele modificari pe care examenul de Bacalaureat le-a suferit de-a lungul timpul, scandalurile de frauda a examenelor au aruncat o pata neagra peste sistemul de invatamant. Situatia nu este fara rezolvare, iar specialistii au si cateva sugestii.
In anul 1999, in timpul mandatului ministrului Andrei Marga (5 decembrie 1997 - 28 decembrie 2000), examenul de Bacalaureat isi largeste curricula si cuprinde materii in functie de profilul, filiera liceului si optiunea elevului. Astfel, liceeni sunt obligati sa dea examen la sase discipline, fata de patru cate erau inainte.
Potrivit noului grafic, examenul cuprindea proba de limba si literatura romana - oral, limba si literatura materna - oral, limba moderna - oral, limba si literatura romana - scris, limba si literatura materna - scris, matematica sau una dintre disciplinele de profil, istoria romanilor - scris, disciplina la alegere - scris.
In ceea ce priveste numarul de sesiuni al examenului de Bacalaureat, care sunt organizate in decursul unui an scolar, acesta a crescut de la legea data in 1995, cand ministerul Educatiei permitea o singura sesiune, la doua sesiuni, incepand cu 1999. Au urmat apoi schimbari in timpul minisstrilor Ecaterina Andronescu, Mircea miclea si Mihail Hardau, culminand cu propunerea de bacalaureat diferentiat din 2012, a ministrului interimar Liviu Pop.
"A fost o perioada cand se vindeau subiectele, elevii le stiau dinainte"
De cele mai multe ori, modificarea Bacalaureatului nu a fost privita cu ochi buni de catre elevi, mai ales atunci cand ea s-a facut cu numai cateva luni inainte de examen.
Specialistii spun ca un sistem de invatamant performant este cel in care legislatia este stabila si este valabila macar pentru un ciclu.
Stefan Vlaston, specialist in educatie, spune ca modificarile la examenul de Bacalaureat este bine sa se faca incepand cu clasa a IX-a, pentru ca elevii sa stie de la bun inceput la ce materii urmeaza sa dea examen.
"Bac-ul nu a fost modificat esential de-a lungul timpului. Acum, noi am ajuns la faza minima. Se dau examene la romana, matematica si inca o materie. Eu am dat Bac-ul la sapte materii. Bac-ul este simplificat din punct de vedere al numarului de discipline", a declarat, pentru RTV.NET, Stefan Vlaston.
● Citeste mai mult pe RTV.NET