x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ancheta in "jaful secolului" se complica

Ancheta in "jaful secolului" se complica

07 Iul 2004   •   00:00
Ancheta in "jaful secolului" se complica

OBSERVATOR

Autorul jafului de 100 de miliarde a disparut fara urma. Familia il crede victima, politia se da de ceasul mortii sa-l gaseasca. Presupusul autor al furtului de 100 de miliarde e disparut fara urma. Echipe de politisti forfotesc prin Bucuresti, Fetesti, Calarasi, Ilfov, pe unde Petru Nica avea rude si prieteni, incercand sa gaseasca un fir cat de subtire care sa-i conduca la el. Politistii de la punctele de frontiera urmaresc cu ochii cat cepele turistii, cu fotografia fugarului la indemana. Anchetatorii nu sunt deloc optimisti.
VALENTIN ZASCHEIVICI, TIBERIU KISS

Nici conducerea International CPI Security nu are motive de bucurie. Jaful de luni dimineata ar putea sa coste scump firma specializata in transportul valorilor. Motivul ne-a fost indicat de specialisti in asigurari. Sursele noastre sustin ca, in mod obligatoriu, transporturile de valori sunt asigurate impotriva jafurilor.

In cazul in care insa pierderea care are drept cauza o frauda sau lipsa de onestitate a angajatorului asigurat sau a companiei angajate in transportul si securitatea banilor, intervine asa-numita "clauza de excludere", iar firma asigurata nu pupa un leu. Asadar, daca banii nu vor fi recuperati, CPI Security e in primejdie sa plateasca bancilor sau firmelor ai caror bani ii transporta cu masina condusa de Nica suma de 100 de miliarde de lei.

Contactati pe aceasta tema, reprezentantii CPI Security nu au gasit sa ne comunice decat ca, scriind despre acest subiect, ne asumam "toate riscurile".

SANCTIUNI. Pe langa perspectiva sumbra a pierderii asigurarii, amenda data ieri CPI Security de Politie - 10 milioane de lei - este o gadilatura. Motivele pentru care a fost acordata amenda tradeaza carente serioase in activitatea firmei. Politistii au stabilit ca s-a incalcat planul de masuri ce trebuia aplicat in cazul unui transport de valoarea celui in cauza. Masina blindata ar fi trebuie sa aiba doi insotitori inarmati, plus un echipaj de escorta. In plus, firma nici nu avea autorizatie pentru efectuarea de activitati intrajudetene. Cu toate acestea, masina condusa de Nica a bantuit prin vreo cinci judete, colectand bani in conditii de crasa insecuritate. De la Galati, de pilda, au fost ridicate 30 de miliarde de lei, colectate de la Billa si Metro de o alta firma specializata si depuse la ABN Amro Bank. De acolo, blindata CPI Security a plecat duminica la ora 18:35 cu destinatia Bucuresti, via Ploiesti.

PRECEDENT. Pana in prezent, scenariul jafului este destul de sarac si imprecis. Cata vreme autorul nu a fost prins si nici complicii n-au fost identificati, se pot face doar supozitii si scenarii alternative. Anchetatorii cauta orice conexiune care le poate fi de folos. De aceea, inca de duminica, Directia Politiei Judiciare din IGP a cerut de la Timisoara dosarul unui alt furt, petrecut acum doi ani la Timisoara. Acest furt, in care a fost implicata o alta autoblindata a CPI, s-a petrecut in realitate altfel decat a fost prezentat presei de autoritati. Povestea secreta a acelui eveniment din toamna lui 2002, asa cum ne-a fost relatata de surse judiciare timisorene, se prezinta cam asa:

ANCHETA REDESCHISA. Masina blindata a CPI a parcat noaptea in fata unui restaurant din Timisoara, unde o gramada de politisti chefuiau la o nunta. Soferul si insotitorul au coborat sa serveasca si ei un fursec si-un sprit. Si-au lasat pistoalele in masina in care se aflau vreo 3,5 miliarde de lei, au incuiat-o, au petrecut. La un moment dat, soferul s-a plans ca a pierdut cheia masinii si le-a spus unor politisti ca a anuntat la firma sa vina cineva cu cheia de rezerva. Abia tarziu, angajatii CPI si-au dat seama ca masina fusese descuiata cu cheie potrivita (poate chiar cea pierduta), iar banii si pistoalele disparusera. Paradoxal, camera video a blindatei, care trebuia sa functioneze nonstop cata vreme erau banii inauntru, era inchisa si nu a inregistrat nimic.

Dispecerii nu observasera nici ei acest incident. Pistoalele aveau sa fie gasite ulterior, dar banii nu. Furtul a fost inregistrat cu "autor necunoscut" dupa ce politia a suspectat mai multe persoane, dar nu a putut aduce probe. Incepand de duminica, acest caz este din nou actual.

SUSPICIUNE

Familia Petru Nica a aflat din presa de lovitura de 100 de miliarde, dar nu crede in ea. Pe parintii acestuia i-am gasit in prispa unei case simple, saracacioase din satul Cotofanca, judetul Calarasi. Tatal acestuia se afla in prispa cu trei copii, "obosit si agitat" de interviurile pe care s-a "tot saturat sa le dea de azi-dimineata (ieri-dimineata - n.r.). "S-au tot perindat pe aici ziaristi. M-am saturat de atatea interviuri si de miniciunile care se spun despre fiul meu. Unde s-au mai vazut atatea masini la tara? V-ati gandit ca poate nu este vorba de jaful secolului, ci de crima secolului? Daca i-a pus cineva pistol la tampla si l-a obligat sa fuga cu banii?", spune tatal lui Nica, deja iritat. El spune ca n-ar fi lasat masina acolo unde a fost gasita, ca fiul sau ar fi fost cu alti doi colegi inarmati in masina. Doamna Nica, mai amabila si mai calma decat sotul, spune ca nici nu stie daca fiul sau mai traieste, ca nu a primit nici un semn de viata de la acesta. "Eu nu stiam exact cum se numeste firma, dar acesta era primul lui loc de munca la o firma de paza, dupa ce a lucrat ca mecanic auto", afirma femeia. (Andreea Tudorica, Adrian Mogos)

PRIETENI

Ieri la amiaza, sotia fugarului tocmai se intorsese de la politie. Femeia nu a mai vrut sa iasa din casa pretinzand ca se odihneste. Vecinii isi amintesc ca sambata seara Petru Nica s-a intalnit cu niste prieteni cu care a stat la povesti in fata casei. Atunci a fost ultima oara cand l-au vazut. Nimeni din zona nu are o parere proasta despre tanarul cautat acum de toata politia pentru tunul de miliarde. Pana sa se angajeze la firma de transport valori SC International CPI Security SRL, Petru a fost cativa ani buni plecat in Italia la munca. Dupa ce s-a intors s-a insurat. "Acum sotia acestuia asteapta un copil", ne-a istorisit o vecina. (Andreea Cascaval, Cosmin Babii)
×
Subiecte în articol: observator masina firma nica