Anchetatorii britanici au si ajuns in Romania pentru a lua la puricat cazul dosarelor false de la ambasada. O echipa s-a deplasat si la Sofia, unde exista aceeasi nedumerire fata de decizia Londrei de a le interzice temporar romanilor si bulgarilor sa ajunga in Regat.
Nici nu a inceput bine scandalul vizelor pentru Marea Britanie ca anchetatorii londonezi au sosit la Bucuresti si la Sofia si au inceput cercetarile. Mobilizarea autoritatilor britanice are loc dupa ce opozitia conservatoare de la Londra a dat publicitatii informatii privind neregulile din dosarele de viza ale mai multor solicitanti romani si bulgari. âTurnatorul" a fost nimeni altcineva decat consulul britanic la Bucuresti, James Cameron. Acesta le-a scris conservatorilor ca dosare ale romanilor si bulgarilor au fost rapid admise la Londra, desi contineau documente falsificate.REACTIA. Dupa dezvaluirile jenante ale opozitiei, puterea de la Londra a reactionat neasteptat de dur. Romanilor si bulgarilor li s-a interzis temporar accesul in Marea Britanie. Aceasta in contextul in care, daca au existat greseli, au existat de partea britanica, in nici un caz de partea romana. Cameron a fost suspendat din functie pentru a fi anchetat si, nu in ultimul rand, investigatorii au fost imbarcati in doar cateva ore de la declansarea scandalului in avioanele care i-au adus la Bucuresti si Sofia. Probabil ca nici opozitia nu se astepta la o desfasurare de forte a Guvernului britanic.
NEDEMERIRE SI IRITARE. La toate acestea, autoritatile din Romania si Bulgaria au asistat nedumerite, dar si iritate. Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, a fost convocat marti seara la Ministerul roman de Externe pentru a da explicatii la decizia de suspendare a calatoriilor romanilor spre Regat. Bucurestiul a cerut apoi Londrei anularea acestei masuri in cel mai scurt timp. Ieri ministrul britanic de Externe, Jack Straw, a incercat sa mai calmeze situatia, asigurandu-l pe omologul sau roman, Mircea Geoana, ca situatia privind acordarea vizelor se va rezolva in cateva zile.
Lavinia Tudoran
Ce-i aduce pe romani in Regat
Sa munceasca si sa castige bani. Pentru asta vin romanii in Marea Britanie, conchide o analiza a BBC. Potrivit estimarilor citate de postul londonez, in Regatul Unit s-ar putea afla, in prezent, aproximativ 40.000 de romani, mai mult sau mai putin cu acte in regula. Cifra este neoficiala si tine locul unor date precise care, din pacate, nu exista in statisticile Oficiului pentru imigrari. Comunitatea romanilor a crescut simtitor in ultimii ani. âCei de-acasa fie au ramas fara locuri de munca, fie nu au sanse sa traiasca mai bine", explica directorul publicatiei âDiaspora Romaneasca", ce apare la Londra. Costel Tanase spune ca majoritatea romanilor veniti sa munceasca in Marea Britanie isi cauta de lucru in constructii, fie legal, fie la negru. Tot mai multi aleg aceasta tara auzind ca aici au sanse sa stranga ceva bani chiar dupa un an sau doi, crede Tanase.
La tipul de viza care a creat scandalul, cel pentru afaceristi sau pentru persoane care spun ca vor fi propriii angajatori, apeleaza destul de multi dintre romani, crede directorul publicatiei âDiaspora Romaneasca". âNu pot veni cu viza turistica pentru ca cei de la Ambasada nu-i vor crede. Pentru ei e clar ca, odata ajunsi aici vor munci ilegal. Toti sunt insa oameni cinstiti, gata sa traga din greu ca sa isi ajute familiile", spune Tanase.
Irina Cristea
Sute de persoane la viza
Intre 200 si 300 de persoane s-au străns ieri-dimineata in fata Ambasadei Marii Britanii din Bucuresti. Unii vroiau sa afle ceva despre soarta dosarelor depuse luni si marti in vederea obtinerii de vize. Cei care au depus dosarele in preziua masurii adoptate de Londra au obtinut ieri vize de la ambasada. Altii insa, care nu aflasera prea multe informatii referitoare la sistarea procesului de acordare a vizelor, s-au aratat descumpaniti. âMai stau. Nu pot sa ma duc acasa acum. Am venit tocmai de la Bărlad pentru viza", a spus un barbat intre doua vărste.
Am stat de vorba cu secretara unei companii de transport din Bucuresti, care ne-a povestit ca un camion asteapta sa plece spre Marea Britanie: âEste incarcat. Soferului ii trebuie doar pasaportul cu viza".
Cei care inca intentionau sa petreaca Pastile in Marea Britanie si ale caror dosare fusesera depuse deja la serviciul consular s-au plans ca nu au fost instiintati de functionarii ambasadei despre sistarea temporara a eliberarii vizelor pentru romăni.
Iliescu vrea explicatii de la Londra
Presedintele Ion Iliescu solicita autoritatilor britanice o explicatie pentru opinia publica din Romănia, in legatura cu motivele care au dus la sistarea acordarii oricarui tip de vize pentru cetatenii romăni. El a precizat ieri ca este vorba despre âo masura provizorie pentru vreo doua saptamani", timp necesar âca sa faca in primul rand curatenie la ei si in cele doua ambasade de la Bucuresti si Sofia". (Monica Iordache)
Consulul nu e un diplomat "ambitios"
Protagonistul scandalului, consulul James Cameron, a fost ieri pe larg prezentat de presa britanica. Cea mai mare parte a vietii si-a petrecut-o purtand uniforma de militar, din 1966 pana in 1990. Apoi s-a mutat la Ministerul britanic de Externe. A fost in misiunile diplomatice din Beijing, Taipei si Bucuresti. Este pentru a doua oara in misiune in Romania. Are un salariu de peste 50.000 de dolari, scrie cotidianul britanic "The Guardian", care de altfel il si critica pe Cameron: "La 53 de ani, diplomatii ambitiosi au deja gradul de ambasador si asteapta numirea lor la un post intr-o tara foarte importanta. Nu este insa si cazul lui James Cameron". (Lavinia Tudoran)