Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune din România (APTR) a remis un comunicat Comisiei Europene în care îşi afirmă sprijinul pentru apărarea libertăţii de exprimare a presei din România, incriminată în .
"Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune din România, asociaţie fondată în anul 1990 şi în componenţa căreia se află cei mai importanţi realizatori şi producători de televiziune constată că în Raportul MCV privind justiţia din România este incriminată mass-media. Sunt exprimate motive de îngrijorare cu privire la atacuri şi hărţuiri ce s-ar fi produs în presă la adresa unor persoane-cheie şi instituţii din sistemul judiciar.
O cunoaştere reală şi obiectivă a situaţiei din România arată că, de fapt, jurnaliştii români personalităţi din vârful audiovizualului românesc au fost ţintele atacurilor unor instituţii din sistemul judiciar, li s-a îngrădit libertatea de exprimare şi au devenit clienţii preferaţi ai instanţelor de judecată.
Motivaţia ascunsă a acestor persecuţii este strâns legată de atitudinea critică a presei audiovizuale şi scrise la adresa regimului Băsescu şi a preşedintelui Traian Băsescu, a diferitelor persoane din sistemul judiciar, cu o biografie deloc exemplară.
S-a ajuns până acolo încât preşedintele Băsescu a cerut insistent publicului român să nu mai privească emisiunile Antenei 3, post de televiziune ale cărui standarde profesionale sunt la nivel internaţional.
Jurnaliştilor li se interceptează viaţa privată, sunt ameninţaţi şi prin intermediul unor instituţii ca ANI, DNA sunt târâţi în procese alături de adevăraţii corupţi ai României. S-a creat o adevărată industrie de tribunal, care pune în pericol independenţa jurnaliştilor şi decredibilizează instituţii de presă meritorii.
În timp ce membrilor CSM, Curţii Constituţionale şi ANI nu li s-a întâmplat nicio atingere concretă a drepturilor lor, colegilor noştri jurnalişti li s-au adus, prin expunerea publică a unor acuze nedrepte şi terfelirea lor, mari prejudicii morale şi profesionale.
Vrem să amintim Comisiei Europene cazul dnei. cancelar Angela Merkel care a dorit să propună un magistrat la Curtea Constituţională. Presa germană l-a supus unor critici dure şi doamna cancelar a renunţat la propunerea domniei sale", mai scria în document.
"În România, lucrurile stau altfel. Cu cât pui în discuţie actele unor instituţii publice sau faptele unor persoane din sistemul judiciar cu atât eşti pasibil de a fi târât în justiţie sau reclamat oficialilor europeni. De ce să-i ferim pe înalţii magistraţi de exerciţiul critic?.
De la consilierul comunal la preşedintele Republicii nici un cetăţean nu a fost silit să-şi aleagă exercitarea unei autorităţi care-l transformă în persoană publică. Odată devenit persoană publică trebuie să admită regulile unei societăţi democratice: va fi supus criticii mai serios şi mai constant cu cât ocupă un loc mai sus în ierarhia socială.
Asociaţia noastră îşi exprimă regretul că într-un document european se propun măsuri de revizuire a regulilor şi de constrângere a libertăţii presei, pe baza unor informaţii eronate şi a unei inexplicabile încercări de casta judiciară, de orice comentariu critic, acordându-i-se astfel un exces de drepturi.
Mass-media româneşti a avut în aceşti 23 de ani, după revoluţie, un rol decisiv în construirea statului de drept, acţionând cu o constantă responsabilitate pentru a impune în cauze de interes public informaţia corectă, dreptatea şi adevărul.
Nu se poate realiza în România anului 2013, cu recomandare de la Bruxelles, îngrădirea dreptului de informare şi cel de liberă exprimare, drepturi regăsite în orice text de constituţie europeană. Vom fi scut în protejarea acestor drepturi fundamentale ale mass-media naţionale", se arată în comunicatul APTR semnat de Dan Necşulea, preşedinte al APTR.
articol preluat de pe www.antena3,ro