Preşedintele Comitetului interministerial privind sistemul apelurilor de urgenţă 112, Raed Arafat, a prezentat duminică mai multe propuneri de modificare a legislaţiei în domeniu, printre care se numără implementarea sistemului de localizare AML şi îmbunătăţirea procedurilor de gestionare a apelurilor pentru situaţii de urgenţă deosebite, precum cele de răpire.
"Astăzi am convocat pentru prima întâlnire grupul de lucru sau comitetul care a fost numit ieri şi am avut primele discuţii despre modul în care vom aborda această situaţie şi cu ce propuneri vom veni către Guvern şi probabil către Parlament prin Guvern. Avem 15 zile pentru emiterea unui raport cu măsuri pe termen scurt, mediu şi lung. Acest raport trebuie să includă care este situaţia actuală, ce demersuri au fost realizate până acum şi din ce am discutat inclusiv cu reprezentanţii STS au fost demersuri şi discuţii realizate până recent despre modernizarea sistemului de localizare şi care sunt măsurile pe care le propunem pentru a urgenta ameliorările pe care le vrem în sistem ca să putem localiza mai precis şi mai mai bine apelantul", a declarat Arafat, la sediul MAI.
El a prezentat câteva măsuri pe care le vizează Comitetul.
"Pe termen scurt există deja o aplicaţie a STS de care s-a vorbit şi care trebuie să fie promovată pentru prima fază până la implementarea unui alt sistem mai modern care să fie folosită în apelare. Această aplicaţie trebuie să fie promovată la maxim. (...) Nu este soluţia definitivă, vorbesc de o soluţie temporară. Tot pe termen scurt vine modificarea legislaţiei în vederea implementării sistemului de localizare AML (Advanced Mobile Location sau Alte Sisteme Similare). Au fost discuţii care s-au oprit la nivelul modificărilor legislative. Modificările legislative trebuie realizate urgent, noi vom pregăti textele pe care le propunem de modificare astfel încât la decizia doamnei prim-ministru, a Guvernului, pot fi aprobate chiar prin ordonanţă de urgenţă la revenirea Parlamentului din vacanţă. Sunt aspecte din primă discuţie, urmează să le aprofundăm şi poate că vor suferi modificări încă", a spus Arafat.
El a precizat că trebuie modificată legislaţia în ceea ce priveşte consimţământul localizării celor care apelează 112 şi al naturii apelului, astfel încât acesta să fie pe lângă voce şi apel de date şi să fie gratuit.
"S-a ridicat problema consimţământului localizării persoanelor care apelează 112, nu numai din partea autorităţilor statului, dar şi din partea firmelor de telefonie mobilă, pentru că, cu toate reglementările despre accesul la datele personale, toată lumea este speriată că dacă noi dăm poziţia unei persone şi persoana nu este de acord. De exemplu, aici modificarea legislativă poate să fie prin faptul că în momentul în care ai sunat la 112 ai dat deja consimţământul să fii localizat, dar acest lucru trebuie să apară în legislaţie. Al doilea exemplu care trebuie modificat: natura apelului 112. Până acum se referea la apel voce mai mult, nu de date şi trebuie o modificare. Este o modificare simplă prin care să se scrie că apelul 112 înseamnă şi apel voce şi apel date", a explicat Raed Arafat.
Acesta a arătat că se analizează şi dacă se va veni cu propuneri în ceea ce priveşte cartelele neidentificabile.
"Cartelele neidentificabile îngreunează în unele apeluri de urgenţă realizarea unei corelări sau identificarea persoanei care apelează sau a telefonului de la care se apelează şi care poate să fie corelat cu o adresă cu un buletin şi să ne permită să ştim cine este persoana sau a cărei persoană este telefonul folosit. O să vedem care va fi abordarea", a spus Arafat.
El a menţionat că pe termen scurt este importantă şi semnarea contractului cu clauză suspensivă de către STS pentru modernizarea sistemului 112. Arafat a precizat că pe segmentul de urgenţă eligibil pe fondurile europene este Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, iar în 2017 s-a ridicat problema modernizării sistemului 112. El a menţionat că din august anul trecut s-a mers dintr-o contestaţie în alta.
"Recomandarea noastră din raport este ca, având în vedere că prima instanţă deja s-a pronunţat în favoarea deciziei STS, STS să meargă mai departe semnând contractul cu entitatea care au decis că este câştigătoare cu clauza suspensivă că dacă următoarele instanţe schimbă ceva să se analizeze situaţia dacă se anulează contractul sau dacă se continuă, pentru că legea permite continuarea şi atunci există un mod de compensare pentru cel care ar pierde profitul de la decizia celei de-a doua instanţe. Asta înseamnă că nu mai aşteptăm alte contestaţii. (...) Pot începe demersurile de implementare a modernizării sistemului 112, care este pe termen mediu, pentru că va dura aproximativ doi ani după calculele pe care le avem până ce sunt implementate măsurile de modernizare - a softului, a sistemului de localizare, a infrastructurii şi a calculatoarelor care sunt învechite, cu softul învechit. Asta nu înseamnă că luăm măsura pe termen scurt de introducere a AML, că noi trebuie să aşteptăm doi. Din discuţiile pe care le-am avut rezultă că în cazul în care adoptăm măsurile pe termen scurt (...) vom putea deja să folosim sistemul AML cu limitările sale care există (...) şi pe care sperăm să-l introducem în cursul acestui an", a arătat Raed Arafat.
Preşedintele Comitetului interministerial a menţionat şi măsurile pe termen mediu, respectiv finalizarea implementării noului sistem informatic 112 şi înlocuirii infrastructurii sistemului, îmbunătăţirea procedurilor de gestionare a apelurilor pentru situaţii de urgenţă deosebite, precum cele de răpire, dezvoltarea unui program de pregătire a dispecerilor din cadrul dispeceratelor integrate, regionale, care preiau apelurile 112.
Pe termen lung, Comitetul va analiza propunerile pentru ameliorarea integrării dispecerizării şi posibilitatea reducerii dispeceratelor, care vor funcţiona ca centre integrate pe judeţe, pe zone.
"Noi luăm rolul acestei comisii în serios, comisia nu are rol pe ancheta pe situaţia pe care s-a întâmplat din păcate la Caracal şi are un rol de acum înainte să găsească soluţii să amelioreze modul de preluare, gestionare a apelurilor şi mai ales de localizare şi dispecerizare a echipelor de intervenţie. (...) Speranţa noastră este ca primele modificări legislative să poată să aibă loc la începutul lunii septembrie şi să permită începerea implementării sistemului AML", a spus Raed Arafat.
El a arătat că în două zile comitetul se va reuni din nou, iar raportul va fi înaintat premierului Viorica Dăncilă. AGERPRES