x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Atenție, șoferi! Veți fi monitorizați prin camere video dacă aveți asigurare RCA. Trei milioane de români circulă fără asigurarea auto obligatorie

Atenție, șoferi! Veți fi monitorizați prin camere video dacă aveți asigurare RCA. Trei milioane de români circulă fără asigurarea auto obligatorie

de Redacția Jurnalul    |    04 Oct 2023   •   22:10
Atenție, șoferi! Veți fi monitorizați prin camere video dacă aveți asigurare RCA. Trei milioane de români circulă fără asigurarea auto obligatorie

Autorităţile vor să apeleze la camerele de control şi supraveghere de pe drumurile principale şi din marile oraşe pentru a-i depista pe cei care nu au poliţe RCA.

Potrivit Antena 3 CNN, trei milioane de şoferi români circulă fără a deţine o asigurare auto obligatorie. Asta deşi riscă amenzi de până la două mii de lei, conduc cu speranţa că nu vor fi opriţi în trafic de poliţişti.

Acest lucru s-ar putea schimba pentru că autorităţile vor să apeleze la camerele de control şi supraveghere de pe drumurile principale şi din marile oraşe. Astfel, şoferii ar putea fi verificaţi fără să mai fie opriţi în trafic, însă modificările nu se opresc aici. Poliţele ar putea fi suspendate în perioada în care maşina nu este folosită.

1 din 3 şoferi circulă fără asigurare auto obligatorie!

Această statistică ar putea schimba total regulile de control. Poliţiştii nu vor mai fi nevoiţi să oprească maşini în trafic pentru controale de rutină pentru că se vor folosi de camerele video montate pe stradă.

Ce cred românii despre aceste modificări?

"Super, super! Decât să te oprească, să pierzi timpul, eu sunt pentru"

"Nu ştiu ce să zic. Cam mare controlul! E prea mare controlul"

"E ca afară! Dacă nu ai poliţa RCA, să-ţi ia maşina frate! În caz de accident, cine plătește"

Mai exact, poliţiştii se vor folosi atât de camerele care verifică acum rovinietele pe tronsoanele de drumuri principale, dar şi de camerele de supraveghere instalate în marile oraşe.

Bucureștiul dispune de 5.000 de camere de supraveghere

Bucureștiul dispune de 5.000 de camere de supraveghere. În Sectorul 1 ar fi cele mai multe, peste 1.600. Pe locul 2 se află Sectorul 3 cu peste 1.000 de camere de control şi supraveghere a traficului. Dacă e să ne uităm la nivel naţional, oraşele Cluj, Oradea şi Timişoara dispun de cele mai multe dispozitive de control a traficului în format video.

Maşinile vor putea fi verificate chiar şi atunci când sunt parcate, însă legiuitorul a gândit şi o variantă de prelungire a poliţei de asigurare RCA în cazul în care şoferul nu va folosi maşina pentru o perioadă lungă de timp.

"Există multe situații în care anumite categorii de șoferi vor suspendarea contractului RCA. Pentru a oferi posibilitatea am venit cu un proiect care aduce ajustări la legea RCA care se referă şi la această schimbare, dar mai sunt şi altele care vin odată cu noua directivă europeană care vine în 2024*(...) Poate fi suspendată poliţa RCA de către cel asigurat dacă are mașina avariata şi va sta în service mult timp, sau daca rămân fără permis trebuie să vina cu o dovada ca e suspendat drept de circulație

Solicităm către poliţie suspendarea dreptului de circulaţie a maşinii", spune Valentin Ionescu de la ASF

În cazul în care apelați la această variantă, trebuie să ştiţi că veţi fi nevoiți să scoateți maşina de pe spaţiul carosabil. Toate aceste modificări ar putea majora şi costurile asigurărilor RCA, spun specialiştii.

RCA

×