x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Asociatia Civic Media - Eminescu a fost urmarit de Securitatea austro-ungara

Asociatia Civic Media - Eminescu a fost urmarit de Securitatea austro-ungara

12 Feb 2007   •   00:00

Asociatia Civic Media a lansat recent o teorie naucitoare potrivit careia cel mai mare poet al romanilor, Mihai Eminescu, a fost urmarit de Securitatea austro-ungara. Motivul unei astfel de "atentii" deosebite din partea imperiului vecin ar fi articolele extrem de dure scrise de jurnalistul Eminescu in legatura cu dorita unire a tuturor teritoriilor romanesti.

Asociatia Civic Media a lansat recent o teorie naucitoare potrivit careia cel mai mare poet al romanilor, Mihai Eminescu, a fost urmarit de Securitatea austro-ungara. Motivul unei astfel de "atentii" deosebite din partea imperiului vecin ar fi articolele extrem de dure scrise de jurnalistul Eminescu in legatura cu dorita unire a tuturor teritoriilor romanesti. Asociatia aduce ca argument esential in sustinerea acestei idei fotocopia unei note de urmarire a poetului, redactata de ministrul plenitpotentiar al Austro-Ungariei la Bucuresti, baronul Ernst von Mayr, si trimisa ministrului Casei imperiale si ministrului de Externe din Viena, contele Kalnoky.

INFORMATOR. Datata 7 iunie 1882, nota precizeaza cu lux de amanunte discutiile pe care Mihai Eminescu le avusese cu doar trei zile inainte, la o intalnire cu membrii "Societatii Capati". Din continutul documentului se intelege ca ministrul plenipotentiar Ernst von Mayr primise informatiile de la un agent infiltrat, numit "sursa sigura". Nota descrie aspectele discutate de Eminescu si de membrii "Societatii Carpati", in cadrul unei intalniri secrete, cu privire la continuarea luptei impotriva monarhiei austro-ungare. Von Mayr este in masura sa transmita inclusiv faptul ca tuturor participantilor la consfatuire li s-a recomandat o mai mare discretie.

DOCUMENTUL. Potrivit notei, Mihai Eminescu a propus studentilor transilvaneni sa duca o propaganda activa pentru unirea cu Romania. "S-a cazut de acord asupra continuarii luptei impotriva Monarhiei Austro-Ungare, totusi nu in spiritul unei «Romanii iridente». Membrilor li s-a recomandat cea mai mare prevedere. Eminescu, redactorul-sef al ziarului Timpul, a facut propunerea ca studentilor transilvaneni de natiune romana, care umbla pe la scolile de aici pentru invatatura, sa li se incredinteze pe timpul vacantei lor acasa ca sa lucreze pentru pregatirea publicului in favoarea unei Dacii Mari", se arata in nota publicata de Civic Media.

×
Subiecte în articol: observator eminescu