x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Atenție șoferi. Cum afli câte puncte amendă ai fără să te deplasezi la Poliție

Atenție șoferi. Cum afli câte puncte amendă ai fără să te deplasezi la Poliție

de Redacția Jurnalul    |    21 Feb 2024   •   13:15
Atenție șoferi. Cum afli câte puncte amendă ai fără să te deplasezi la Poliție

România este pe primele locuri în Europa la accidente rutiere iar cele care nu au caracter penal intră în categoria contravențiilor.

Informația pe care toți șoferii trebuie să o știe

Acumularea a 15 de puncte de amendă duce la suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru 30 de zile sau mai mult, în anumite condiții.

Astfel că este important ca fiecare șofer să poată verificav ușor dacă și câte puncte de penalizare rutieră a acumulat.

Conform OUG 195/2002, titularul permisului de conducere are dreptul să obțină istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice într-una din următoarele modalități:

  • de pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române;
  • de la orice structură de poliție rutieră.

Demersul clasic presupune deplasarea la Poliție, depunerea unei cereri și revenirea pentru obținerea unui răspuns.

Aflarea punctelor de amendă online

O altă variantă ar fi aceea a depunerii unei cereri pe mail, adresată serviciului Poliției rutiere din zona de domiciliu. Timpul de așteptare pentru primirea unui răspuns poate ajunge până la 15 zile, iar eliberarea documentului se face personal, la ghișeu.

Lista adreselor de e-mail ale serviciilor de poliție rutieră poate fi consultată la acest link. https://www.politiaromana.ro/ro/structura-politiei-romane/unitati-centrale/directia-rutiera/adrese-de-email-servicii-politii-rutiere

Însă cea mai simplă metodă prin care se poate afla situația punctelor amendă presupune accesarea a două portaluri care sunt legate la baza de date a Poliției Rutiere: hub.mai.gov.ro și ghiseul.ro.

Dacă șoferul are deja cont de pe platforma ghiseul.ro, nu va mai trebui să se deplaseze la o unitate de poliție, identitatea fiindu-i deja confirmată prin datele existente în această platformă.

Cei care optează direct pentru platforma hub.mai.gov.ro vor fi nevoiți să meargă la o secție de poliție, o singură dată, pentru validarea contului prin verificarea identității.

Aflarea punctelor amendă prin ghiseul.ro

Așadar, cei ce folosesc ghiseul.ro pot obține cazierul rutier fără să se deplaseze la autorități.

Dacă se folosește site-ul ghiseul.ro, după logare, pentru a fi redirecționat către hub.mai.gov.ro (de unde, de fapt, se obține istoricul sancțiunilor), șoferii trebuie să apese pe butonul Cazier judiciar/ rutier.

Ulterior, după ce ajung pe hub.mai.gov.ro, solicitanții trebuie să apese butonul de Istoric al sancțiunilor rutiere, opțiune aflată în partea stângă a site-ului.

Trebuie selectată perioada pentru care se face verificarea - un an, doi ani, trei ani, toată perioada - precum și motivul pentru care se solicită documentul.

Obținerea online a istoricului sancțiunilor rutiere este gratuită, iar documentul astfel generat este valabil doar în format electronic.

Dacă are nevoie de istoricul sancțiunilor în format tipărit, solicitantul trebuie să se deplaseze la serviciile de poliție rutieră.

Crearea unui cont pe ghiseul.ro

Crearea unui cont nou este ușoară și intuitivă și se face în câțiva pași.

Solicitantul trebuie să furnizeze datele de buletin, o adresa de email și datele unui card bancar valid.

 

După îndeplinirea acestor formalități, ghișeul.ro va pune la dispoziție o serie de informații, printre care și cea referitoare la punctele de penalizare acumulate, potrivit antena3CNN.

Legătura dintre cuantumul amenzii și numărul punctelor amendă

Amenzile contravenționale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului de puncte amendă aplicate.

Un punct amendă reprezintă, valoric, 5% din salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului.

În momentul de față, valoarea unui punct este de 165 de lei, corespunzătoare minimului brut de 3.300 de lei.

Clasele de sancțiuni sunt următoarele:

  • clasa I - două sau trei puncte amendă;
  • clasa a II-a - patru sau cinci puncte amendă;
  • clasa a III-a - de la șase la opt puncte amendă;
  • clasa a IV-a - de la nouă la 20 de puncte amendă;
  • clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte amendă.

Când și pe ce perioadă se suspendă permisul de conducere

Conform legii, suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se dispune:

  • pentru o perioada de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârșit contravenții care cumulează 15 puncte de penalizare;
  • pentru o perioada de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează din nou cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce.
  • pentru o perioadă de 180 de zile, atunci când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei;
  • pentru o perioadă de 180 de zile în cazul accidentului de circulație din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane, dacă a fost încălcată o regulă de circulație pentru care legislația rutieră prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce și instanța de judecată sau procurorul a dispus clasarea, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei.

De asemenea, mai trebuie știut că punctele de penalizare se anulează la împlinirea termenului de șase luni de la data constatării contravenției, menționează site-ul avocatnet.ro.

×
Subiecte în articol: politie amenda soferi